JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Verken offer eller problem

– Utenlandske bygningsarbeidere gjøres enten til ofre eller problem når arbeidsinnvandring debatteres. Det reagerer vi kraftig på. De er arbeidskolleger, og en viktig del av vår styrke, sier Jonas Bals i Oslo Bygningsarbeiderforening.

Jonas Bals reagerte særlig på debatten i Redaksjon 1 etter de siste avsløringene om polske og latviske arbeideres forhold i Norge.

Problematiske og udugelige?

– Kaka tok en kvinne fra Rødt, som begynte å sette innvandring av utenlandske arbeidstakere opp mot at vi har mange trygda og arbeidsløse nordmenn. Som om du skal føyse folk på trygd ut på byggeplassene. Og deretter satt hele studio og lo av en historie der noen polakker hadde fått beskjed om å rive en terrasse, men rev hele huset. Som om østeuropeere er udugelige. Vi vet at på restaureringen av statsministerboligen, står polske murere og gjør trekninger, lager profiler i fasaden som nordmenn ikke kan. De er dritdyktige.

Kolleger

Likevel får du disse debattene som får Bals til å se – ja, rødt. For utenlandske arbeidere er kolleger, på samme linje som norske. Og Oslo Bygning er en forening for bygningsarbeidere i Oslo – ikke for norske bygningsarbeidere.

– Derfor begynner alle våre informasjonsbrosjyrer, enten de er på latvisk, litauisk eller polsk, med: Velkommen. Det blir folk glade for. Mange har sagt det. Det hender vi kommer på anleggslederkontorene, og de begynner å snakke med oss om problemene med utlendinger, som om de tror at her kommer de proteksjonistiske fagforeningene. Det stemmer ikke. Ikke hører du mye slike holdninger blant norske arbeidere, heller.

Ikke ofre

Bals har erfart at både polakker, latviere og andre utenlandske bygningsarbeidere er fullt i stand til å ta tak i urettferdig behandling sjøl. De gjør det blant annet ved å komme til fagforeningen.

– Latvierne i Euro Arbeidskraft gikk til sit-down for å få en arbeidsavtale, de aksjonerte sjøl. Den største klubben på byggsiden i Norge nå, er Adecco-klubben, som for det meste består av polakker. Den har 1.500 medlemmer. I et stillasfirma i Oslo som også har norske ansatte, var det de litauiske og polske som gikk foran og krevde tariffavtaler!

En styrke

I mange av de mest ”rølpa” firmaene i Oslo, er de utenlandske arbeiderne sjøl den viktigste kraften for å få avslørt forholdene.

– De er en stor styrke, for disse firmaene må stanses, og vi kan bare gjøre det hvis vi har dokumentasjon. Nå er det viktigste kravet vårt å få innført solidaransvar, det vil si at folk skal få det de har utestående av leddet over sin egen arbeidsgiver dersom han prøver å snike seg unna. Da er det avgjørende at vi har kontakt med de ansatte, som sitter på dokumentasjon.

Derfor håper Bals på en endring av holdningene til utenlandsk arbeidskraft, både i politiske partier og andre bevegelser.

– De er ikke problemer. De er en styrke.

Annonse
Annonse