JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Venter minst 18.500 asylsøkere

Regjeringen lanserte onsdag nye innstrammingstiltak i asylpolitikken, men venter likevel flere asylsøkere neste år.

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen regner med 18.500 nye asylsøkere til Norge neste år.

I fjor kom det 14.400 asylsøkere, hittil i år har tallet passert 10.000 og i 2010 har fagmyndighetene gjort et anslag på 18.500.

– Det er en utfordring og hele problemkomplekset er krevende, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap).

Han minner om at 65 prosent av dem som har fått oppholdstillatelse nå er i arbeid og at alt ikke er like svart. Samtidig mener statsråden at tallet på asylsøkere ville ligget atskillig høyere dersom ikke innstrammingstiltakene var kommet.

Flere skal ut

– Nå setter justisdepartementet i verk økt kontroll i grenseområdene og satser på en langt mer effektiv uttransportering av dem som ikke har krav på opphold i Norge, sier Andersen.

Under en felles pressekonferanse med justisminister Knut Storberget (Ap) torsdag kveld opplyste Andersen at det fra årsskiftet til 16. august var uttransportert 2.366 personer som ikke hadde krav på opphold. Det er under en fjerdedel av antallet som kom inn i samme periode.

– Regjeringen vil styrke politiets arbeid på utlendingsområdet med en omfattende tiltakspakke, sa justisministeren. I tillegg til økt kontroll i grenseområdene, raskere registrering og mer effektiv uttransportering vil regjeringen bevilge ytterligere 150 millioner kroner for å finansiere den økte innsatsen fra politiet.

– Dette kommer på toppen av en satsing på politiet som er sterkere enn i noe tidligere år, sier Storberget

Kriminelle gjenger

Storberget la samtidig fram regjeringens plan for en innsatsstyrke mot vinningskriminalitet begått av omreisende kriminelle gjenger fra utlandet.

– Riksadvokaten, politidirektøren og sjefen for Kripos vil ha en pådriverrolle for å etablere et helt nødvendig samarbeid mellom politidistriktene for å bekjempe denne type kriminalitet, sa Storberget.

De to statsrådene advarte samtidig mot å blande sammen asylsøkere og kriminelle gjenger fra utlandet.

– Det er fullt lovlig å søke asyl og de fleste som gjør det er ikke kriminelle. At de får avslag fordi de ikke har et begrunnet beskyttelsesbehov gjør dem ikke til kriminelle, sier Storberget.

Han bekrefter imidlertid at det knytter seg problemer til mange asylsøkere som har fått avslag og likevel ikke reiser ut.

– Det er derfor vi nå setter inn ytterligere tiltak blant annet for å effektivisere uttransportering, enten den er frivillig eller ufrivillig, sier Storberget. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse