JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Ikke klima for ny EU-debatt

Norges EU-ambassadør finner EØS-avtalen utilstrekkelig, men utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil ikke ha noen ny EU-debatt.

– Det norske folk har sagt nei til EU to ganger. Det er ikke klima for en debatt om norsk EU-medlemskap nå, sa ja-mannen Støre under en paneldebatt om utenrikspolitikk i Oslo fredag.

Han medgir imidlertid at det er utfordrende at EU er et annet enn det var da avtalen ble forhandlet fram. Men utenriksministeren vil ikke svare på om han finner avtalen utilstrekkelig.

– Det er den avtalen vi har å forholde oss til, sier han til NTB.

Lekkasjer

Utenriksdepartementet valgte fredag å offentliggjøre den hemmeligholdte rapporten fra EU-ambassadør Oda H. Sletnes. Det skjedde etter at rapporten samme dag var lekket til Aftenposten, drøye to uker etter at det samme skjedde med FN-ambassadør Mona Juuls lite flatterende omtale av Ban Ki-moon.

– Er det et lekkasjeproblem i UD?

– Jeg liker ikke at meldinger som er sendt UD for intern bruk, havner i avisene. Hvis jeg får møte den personen som har sørget for dette, vil jeg si at det er dårlig atferd. Men det står ikke noe i denne meldingen som ikke kan legges ut for offentligheten. Når én avis har fått den, kan alle få den, sier han.

– Så det var ingen grunn til at rapporten var unntatt offentlighet i utgangspunktet?

– Jeg er avhengig av tilbakemeldinger fra våre stasjoner i utlandet. Det er ikke sånn at norske ambassadører skriver for en blogg i UD. De skriver til Utenriksdepartementet internt, og sånn må det nesten være, sier Støre.

– På sidelinjen

I rapporten påpeker EU-ambassadøren at Norge i stadig større grad sliter med å få gjennomslag i Brussel.

– Utvidelsen av Unionen, mindre makt for EU-kommisjonen i forhold til de andre EU-institusjonene og raskere beslutningsprosesser er blant det som skyver Norge mer på sidelinjen, skriver Sletnes. Samtidig fastslår hun at det er liten vilje i EU til å erstatte EØS-avtalen med frihandelsavtaler etter sveitsisk modell. I stedet kan EU se for seg å bruke EØS som en oppsamling for mindre europeiske staters deltakelse i EUs indre marked, anføres det.

Ifølge Støre har Aftenposten levert en selektiv gjengivelse av rapporten, noe han understreker at avisen er i sin fulle rett til å gjøre.

– Men rapporten gir en veldig god og balansert vurdering av EØS-avtalen. Blant annet trekker den fram hvor god og vellykket den har vært for Norge, sier Støre.

– Umoralsk

EU ble et av hovedtemaene da NUPI og tidsskriftet Internasjonal politikk inviterte partiene på Stortinget og Rødt til paneldebatt om utenrikspolitikk på Aker Brygge fredag. Men bare Høyres Nikolai Astrup fant spørsmålet om norsk medlemskap i EU viktigst i utenrikspolitikken akkurat nå.

SV, Senterpartiet, Rødt og Venstre trakk i stedet fram kampen mot klimaendringene, Støre pekte på nordområdene, og mens KrF tok til orde for sterkere internasjonale institusjoner, ville Frps Morten Høglund «bringe utenrikspolitikken hjem».

Politikerne fikk for øvrig servert en knallhard salve fra NUPIs forskningssjef Iver B. Neumann i forkant av debatten. Han stemplet fraværet av politisk debatt om den militære tilstedeværelsen i Afghanistan som «umoralsk».

– Etter den kalde krigen har Norge kriget i flere år enn vi har holdt fred. Vi kommer ingen vei i Afghanistan, men driver like fullt videre på autopilot, sa Neumann, som antydet at norske soldater først og fremst er i Afghanistan for å sørge for at USA opprettholder interessen for Norge. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse