JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Setter døra på gløtt

Frp-leder Siv Jensen nekter å gjenta sin budsjettgaranti. Dermed ser utsiktene lysere ut for en borgerlig trepartiregjering.

Frp-leder Siv Jensen er villig til å diskutere enhver sak med den til enhver tid sittende regjering, og hun vil ikke gjenta sin garanti mot budsjettsamarbeid.

Forrige fredag skrev Frp-leder Siv Jensen under en garanti på en direktesending på P4 om at Frp ikke vil samarbeide om statsbudsjett med en regjering som ikke Frp er med i. Hvis Frp står fast på denne garantien vil det bli helt umulig for en Høyre/KrF/Venstre-regjering å sitte ved makten.

Dårlige erfaringer

På gjentatte spørsmål fra Dagsavisen nekter Jensen å gjenta garantien.

– Kan du garantere at Frp ikke vil støtte budsjettet til en borgerlig regjering der Frp ikke er med?

– Jeg og Frp kommer til å gjøre alt vi kan for å få gjennomført mest mulig av vår politikk. Det har vi også prøvd under denne regjeringen, og det er vår jobb nr. 1. Jeg minner om de ekstremt dårlige erfaringene vi hadde med Bondevik II-regjeringen, der vi satt på utsiden og fikk gjennom langt mindre enn det vi burde i forhold til vår størrelse. Det er en situasjon jeg ikke vil sette mitt parti i igjen. Dette har jeg sagt i mange, mange år, og det er merkelig hvis det går opp for Høyre først nå.

– Betyr det at dere kan stemme for et budsjett hvis dere får gjennom alle sakene som er viktige for dere, innstramninger i asylpolitikken, oljeutvinning i nord og så videre?

– Hvis de i sin iver etter å samarbeide med oss er villige til å gi opp sin politikk på alle disse områdene, er det veldig interessant. Venstre og KrF har sagt at de ikke vil sitte i regjering med oss uansett på grunn av den politikken vi står for, men i så fall faller jo det argumentet bort. Vi er villige til å diskutere enhver sak med den til enhver tid sittende regjering, sier Frp-lederen.

Fikk brødskiver

Flere sentrale Høyre-politikere Dagsavisen har snakket med gjør det klart at de ikke tror på Siv Jensens P4-garanti. De mener Frp vil innse at de får større gjennomslag for sin politikk med en Høyre/KrF/Venstre-regjering enn med dagens rødgrønne eller en ren Ap-regjering, og at Jensen derfor vil bøye av.

I Dagsavisen i går sa Jensen at Frp ble «avspist med smuler» i budsjettsamarbeidet med Bondevik II-regjeringen. Tidligere finansminister i Bondevik II-regjeringen, Høyres Per-Kristian Foss, avviser dette.

– Det var ikke smuler de fikk. De fikk hele brødskiver, sier han.

Han har tro på at alle de fire partiene på ikke-sosialistisk side vil kunne bli enige om et statsbudsjett. (ANB)

Annonse
Annonse