JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Tafatt regjering, splittet opposisjon

Valgkampen preges av en merkelig tafatt regjering og splittelse på borgerlig side, sier valgforsker Anders Todal Jenssen.

– Regjeringen har vært merkelig tafatt. Jeg hadde ventet at den ville ha lansert en stor reform slik at valget hadde blitt en folkeavstemning om dette prosjektet, sier professoren ved NTNU i Trondheim til NTB.

Han mener at de rødgrønnes mulighet til å vinne valget vil øke dersom partiene lanserer noe som kan skape entusiasme i egne rekker og mobilisere velgere som ikke har bestemt seg.

Blå splittelse

På den andre siden trekker Todal Jenssen fram uenigheten om regjeringsalternativ på borgerlig side. Han mener dette er med på å gi partiene mindre troverdighet hos velgerne.

– Dette kan vare helt fram til valgdagen. Jeg tror dette skader mobiliseringen av borgerlige velgere. Fortsetter krangelen også etter valget, og opposisjonen mislykkes i å danne regjering dersom de får flertall, kan det også skade anseelsen til norske politikere, sier han.

Alternativene

Todal Jenssen tror Høyres ønske er en regjering bestående av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.

– Et regjeringssamarbeid med Frp er i utgangspunktet et prosjekt jeg tror Høyre ikke har spesielt lyst på. Svakheten ved en slikt alternativ er at det må søke støtte som det kan bli vanskelig å finne. En Bondevik-2-variant er enklere fordi man da kan søke støtte både til venstre og høyre, sier valgforskeren.

Han mener også at en mindretallsregjering fra Ap kan være styringsdyktig fordi den kan få støtte både fra tidligere regjeringspartnere og V og KrF.

Ifølge Todal Jenssen kan Frp bli isolert dersom velgerne tenker langsiktig på hva som skal til for å få til et styringsdyktig flertall etter valget.

Trekantkamp

Valgforsker, professor Hanne Marthe Narud ved Universitetet i Oslo, er overrasket over at valgkampen ikke bare dreier seg om Jens og Jensen, men om Jensen, Solberg og Stoltenberg.

– Det er blitt en trekantkamp og ikke en duell. Og dette skjedde midt i valgkampen, sier hun.

Bondevik 2-varianten, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre har dukket opp som et regjeringsalternativ med Erna Solberg som statsministerkandidat.

– Jeg tror en forutsetning for en slik regjering er at de tre partiene blir større enn Fremskrittspartiet. Frps melding om at de ikke engang vil støtte et budsjettalternativ fra disse partiene og ulike erklæringer om ikke å støtte hverandre, gjør det vanskeligere. Forbehold i alle retninger, fører til mindre handlingsrom, sier Narud til NTB.

Vil ikke spå

Verken Todal Jenssen eller Narud tør å spå hva valgresultatet blir.

– Jeg tør ikke gjette. Jeg er like forvirret som alle andre, sier Todal Jenssen.

– Det kommer til å bli en spennende valgnatt fordi det ligger an til et veldig jevnt løp mellom blokkene. Det virker som om det er relativt små forskjeller fra forrige valg, noe som understreker at det kan bli svært jevnt, sier Narud

Målinger uten svar

Meningsmålingene i september gjør ingen særlig klokere. De seks første meningsmålingene i september ga alle solid flertall for de borgerlige partiene. To målinger, som ble offentliggjort fredag og lørdag, viste imidlertid flertall for de rødgrønne partiene, én med knapt flertall, en annen med et solid rødgrønt flertall.

Gjennomsnittet av de seks første målingene gir borgerlig flertall, men partiene går opp og ned fra måling til måling. Den klareste tendensen er at Frp ser ut til å stabilisere seg på et litt lavere nivå enn tidligere i valgkampen og at Høyre går litt fram, men også denne tendensen imøtegås på noen enkeltmålinger.

Gjennomsnittet av de seks første septembermålingene viser at H, V og KrF er større enn Frp og også større på tre av de seks målingene. Gjennomsnittet gir Bondevik 2-partiene 45 mandater mot 42 for Frp. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse