JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– EU har for mye makt

Flertallet i en ny spørreundersøkelse mener EU har for mye makt over norske lover og regler.

63 prosent av de spurte i Nationens distriktsbarometer, som er utarbeidet av Sentio, mener lovendringene Norge innfører via EØS-avtalen gjør at EU har for stor innflytelse.

Blant folk på landsbygda er skepsisen størst. Her svarte over 77 prosent ja. Oslofolk er mest EU-vennlige, men også her mener flertallet (55 prosent) at EU i for stor grad bestemmer lover og regler i Norge.

– Generelt er innflytelsen veldig stor. Det gjelder ikke bare det indre marked med de fire friheter, men også områder som ligger i utkanten av EØS-avtalens virkeområde. Det blir stadig vanskeligere å skille mellom det som angår det indre marked, og det som ikke gjør det, og på denne måten kan man jo si at omfanget av EØS-avtalen utvides, sier professor Erik Oddvar Eriksen ved senteret for europastudier ved Universitetet i Oslo til Nationen.

Skillet mellom ja og nei er enda større når det kommer til partitilhørighet. Blant senterpartivelgerne mener hele 92,5 prosent at EU har for mye makt, mens høyrevelgere er mest EU-vennlige med omtrent lik fordeling på ja og nei.

Eriksen mener det norske folk ikke vet nok om hvor mye av det norske regelverket som blir innført uten at de kan påvirke det.

– Når det heller ikke er debatt i Stortinget når de skal vedta direktivene, forblir Norge uopplyst om dette, som er en «snikeuropeisering». (ANB-NTB)

<hr width="80%"/> <p/> <font size="1"> <i>Bildet til denne saken er publisert under følgende lisens(er): <a href="http://www.siste.no/notiser/article3191240.ece" target="_blank">GNU fri dokumentasjonslisens og Creative Commons Attribution ShareAlike versjon 3.0 License</a>. </i> </font>

Annonse

Flere saker

Annonse