JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Bønder tjener for lite

Inntektsnivået i landbruket er fortsatt for lavt, mener Senterpartiet. Partiet vil styrke inntektsmulighetene kraftig.

Mandag la Sp-ledelsen fram en oversikt over tiltak som Sp vil prioritere for å styrke landbruket, dersom partiet får en ny regjeringsperiode.

– Inntektsnivået i landbruket er fortsatt for lavt. For å opprettholde produksjonen og sikre rekruttering til næringen må inntektsnivået opp enda mer. Det kan skje ved hjelp av større budsjettmidler, økt prisuttak der det er mulig og bedre skatte-og avgiftsordninger, sier Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Hun kan ikke si hvor mye inntektsnivået må heves.

– Det avhenger av lønnsutviklingen ellers i samfunnet. Det viktige er at yrkesutøvere i landbruket faktisk tar igjen sammenlignbare grupper, slik at inntektsgapet krympes, sier Navarsete til NTB.

– Vekst med Sp

Sp-ledelsen la mandag fram et tallmateriale som de mener viser at inntektsutviklingen i landbruket har vært best når Sp har hatt regjeringsmakt.

I de 20 siste årene har Sp vært i regjering i sju år. I disse sju årene har summen av rammen for jordbruksoppgjørene vært 8,9 milliarder kroner. Dette har gitt en gjennomsnittlig inntektsvekst på 6,4 prosent, ifølge Sp-ledelsen.

I de øvrige 13 av de siste 20 årene, har rammen for jordbruksoppgjørene blitt redusert med 0,5 milliarder kroner og inntektsveksten vært på 2 prosent, ifølge Sp-ledelsen.

Absolutt krav

Listen som skal styrke landbruket inneholder ni tiltak, deriblant et absolutt krav om at en ny WTO-avtale skal ivareta ethvert lands rett og plikt til matproduksjon.

Sp poengterer også at et sterkt i importvern mot EU er helt nødvendig for å opprettholde produksjon over hele landet.

Partiet vil fortsatt føre en restriktiv jordvernpolitikk med sterke begrensninger og føringer for omdisponering av dyrket mark.

Og fortsatt vil Sp si nei til import og omsetning av genmodifisert mat.

Ny rovdyrpolitikk

Partiet vil utforme en ny rovdyrpolitikk, der aktiv beitebruk får større vekt. Hensynet til rovdyrene i dag har for stor vekt sammenlignet med hensynet til aktivt beitebruk, mener partiledelsen.

– Også Ap og SV har signalisert at de er villige til å se på endringer. Altfor mange gir i dag opp som næringsutøvere på grunn av dagens praksis, sier Sp-lederen til NTB.

Bruk av utmarksbeite er helt avgjørende for å opprettholde kulturlandskap og nytte verdifulle fôrressurser som ellers ville gå tapt, påpeker partiet.

Sp vil ikke at ulv skal yngle i Norge, og vil redusere bestandsmålene for bjørn og jerv, forbedre bestandsregistreringen og styrke det lokale ansvaret i den praktiske forvaltningen, samt øke nordisk samarbeid og forvaltning, går det fram av tiltakslista som partiledelsen presenterte mandag.

Staten må ta det praktiske og økonomiske ansvaret for effektiv skadefelling, mener Sp. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse