JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alle tror de er som gjennomsnittet

Briter tror de er stort sett gjennomsnittlige, men det stemmer ikke, ifølge britisk LO.

linesch@lo-media.no

De rike tro de tjener dårligere enn de faktisk gjør, og de fattige tror de tjener bedre. Begge gruppene søker seg mot gjennomsnittet når de blir bedt om å plassere seg selv på Storbritannias lønnsskala.

«MiddleBritainometer»

TUC, eller britisk LO, publiserte i mai historien om den gjennomsnittlige lønnsmottakeren i Storbritannia: «Life in the Middle: The Untold Story of Britain’s Average Earners». Siden har det vært mulig for folk å gjette hvor de selv hører hjemme på lønnsskalaen, på et online barometer, «MiddleBritainometer».

Den noe uoffisielle undersøkelsen viser at britene enten under- eller overvurderer lønna si. Og jo høyere lønn, jo flere hadde en formening om at de tjente som gjennomsnittet. Og de med relativt lave lønninger hadde en følelse av at de lå nær gjennomsnittet, dvs at de trodde de tjente bedre enn hva de faktisk gjør.

Skremmende kunnskapsløshet

Generalsekretær Brendan Barber i TUC mener folks kunnskap om faktiske lønnsforhold er skremmende lav. Det gjør også debatten om lønn og velferd vanskelig i politikken, mener han.

– Det er deprimerende, om enn ikke uventet, at de rike tror de er fattigere enn hva de faktisk er. Men vi ser også at personer med virkelig lave lønninger ikke vil innrømme hvor dårlig de faktisk tjener sammenlignet med andre. Alle ser ut til å tro at de lever i «Gjennomsnitts-Storbritannia», og de tror at landet vårt er mer likestilt enn hva det faktisk er.

– Hvis folk var klar over hvor urettferdig fordelt lønn og velferd er i Storbritannia, så ville de blitt sinte, uttrykker Barber til TUCs eget nettsted.

Store variasjoner

TUCs «Life in the MIddle» viste at siden 1979 har det gjennomsnittlige lønnsnivået gått opp med 60 prosent, mens lønnsøkningen på enkelte områder har vært nær 80 prosent i samme periode.

Økningen har skjedd uavhengig av hvem som har sittet ved makten i regjeringskvartalet, de konservative eller Labour.

Annonse
Annonse