JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Holder hånden over Galven-tispa

Miljøvernminister Erik Solheim holder sin beskyttende hånd over Galven-tispa.

Galven-tispa er ulven som har kommet til Hedmark med høyt verdsatte gener fra den finsk-russiske ulvestammen.

Statsrådens standpunkt til kravet om felling av ulven går fram av svarene på skriftlige spørsmål som tre stortingsrepresentanter fra Hedmark, Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Gunnar Gundersen (H) og Per Roar Bredvold (Frp) har stilt i løpet av valgkampen.

Sett i sammenheng forteller de tre svarene at Erik Solheim håper tispa vil finne en partner og få unger, at det ikke er aktuelt å flytte tispa til Nordmarka, og at 575.000 kroner – som hittil er brukt – ikke anses å være noen grense for hva myndighetene vil bruke for å realisere håpet om et kull ulvevalper med de verdifulle genene.

– Genetisk viktig

I svaret på spørsmålet fra Trygve Slagsvold Vedum skriver Solheim at den skandinaviske ulvestammen er sterkt preget av innavl, og avhengig av jevnlig innvandring fra Finland/Russland. Han fastslår at Galven-tispa er «en genetisk viktig ulv», og at det derfor i første omgang har vært ønskelig å gjennomføre forsøk på skremming og flytting for å avverge skader på sau i områdene der dyret har oppholdt seg i sommer.

Slagsvold Vedum spurte om hvor store offentlige midler som er brukt på Galven-tispa etter at den kom til Norge i mai i år.

Svaret er ifølge Solheim cirka 575.000 kroner, derav 300.000 kroner i lønnskostnader til veterinær og mannskap fra Statens naturoppsyn (SNO), og 260.000 kroner til bruk av helikopter i forbindelsene med forsøket på å flytte dyret fra områder med sau til områder uten sau.

I svaret påpeker Solheim også at det i år er budsjettert med totalt 80,5 millioner kroner for å forebygge rovdyrskader og dempe konfliktene om rovdyr.

Må ha make

Antydningen fra enkelte hold om å flytte Galven-tispa til Nordmarka, besvarer Solheim på denne måten i svaret til Gunnar Gundersen:

«Selv om spørreundersøkelser viser en meget positiv holdning til rovvilt i Osloregionen, er det også andre faktorer som må legges til grunn ved valg av lokalitet for flytting. Tatt i betraktning den skandinaviske ulvebestandens behov for tilførsel av nye gener, vil det være lite hensiktsmessig å flytte en genetisk verdifull ulv til et område hvor muligheten per i dag er liten for å finne en potensiell make.»

– Vurdere på nytt

Svaret til Per Roar Bredvold kommer fra Solheim, til tross for at Bredvold stilte sitt spørsmål til landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) for å få vite om Brekk «vil bidra til at denne ulven drepes snarest.» Solheim peker på at rovviltforvaltning tilhører miljø- og utviklingsministerens ansvarsområde.

Da dette svaret ble gitt den 3. september, opplyste Solheim at Galven-tispa den siste tiden har foretatt vandringer mellom Elverum og Kongsvinger, og at den har oppholdt seg delvis utenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv.

«Skulle det oppstå nye store skader utenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv, vil spørsmålet om fellingstillatelse bli vurdert på nytt», skriver Solheim. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse