JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Solidaransvar på programmet

Torsdag skal Oslofjordkonferansen diskutere videre arbeid mot sosial dumping. Hovedtema blir kravet om solidaransvar for lønn.

Oslofjordkonferansen ble dannet høsten 2007, og er et forum for fagforeninger i Fellesforbundet som organiserer bygningsarbeidere. Formålet er å diskutere erfaringer og utvikle innsatsen mot sosial dumping.

Til nå har 18 foreninger fra Trondheim i nord til Haugesund i sørvest sluttet seg til initiativet, forteller Roy Pedersen, leder i Oslo Bygningsarbeiderforening.

Innsynsrett og solidaransvar

– Møtet i morgen skal diskutere to saker. Den første er regjeringas tiltak mot sosial dumping, med særlig vekt på den ferske forskriften om tillitsvalgtes innsynsrett. Den andre er kravet om solidaransvar. Dette kravet vil ha mer å si for å forhindre sosial dumping enn mange av de tiltaka som er gjort til nå, sier Pedersen.

– I tillegg skal vi utveksle erfaringer fra arbeidet mot sosial dumping.

Økonomisk ansvar

Kravet om solidaransvar betyr at dersom lønn, overtidsbetaling eller feriepenger ikke utbetales til de ansatte i et leiefirma, får bedriften som leier inn folkene ansvar for at de får oppgjør. På samme måte vil entreprenøren bli gjort ansvarlig dersom en underentreprenør lar folk gå uten lønn, overtidsbetaling eller feriepenger.

– Vi vil legge fram et forslag til hvordan et slikt krav kan utformes, og diskutere det videre arbeidet med kravet, sier Pedersen.

En hard nøtt

Han er klar over at dette kravet møter stor motstand hos arbeidsgiverne.

– Likevel er ikke det noe nytt. Vi synes at særlig NHO hele tida har spilt en bakstreversk rolle i kampen mot sosial dumping. Du kan se det på hvordan de trenerer allmenngjøring av verfta og elektro nå. De har også vært mot regjeringas tiltak. I det lyset forstår jeg ikke at de kan stå og tale for den nordiske modeller i festtalene sine.

Annonse
Annonse