JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– 6-timersdagen urealistisk

Ap-sekretær mener framtidas økte krav til arbeidskraft gjør det umulig å innføre 6-timersdag som en generell ordning.

einar.fjellvik@lomedia.no

– Det er veldig vanskelig å se for seg at det kan være gjennomførbart som en generell ordning i arbeidslivet, sier Arbeiderpartiets nyvalgte partisekretær, Raymond Johansen, til Aftenposten.

Eldrebølgen kommer

Han mener eldrebølgen vil kreve at Norge setter alle kluter til for å jobbe mer, ikke mindre.

– Det er et voldsomt press, ikke minst i en valgkamp, for stadig å bruke mer penger. Men det blir lett uanstendig overfor framtidige generasjoner. Vi må være ærlige i møte med de demografiske endringene og innrømme at det vil bli et veldig trykk på at folk skal holde seg i arbeid, sier han.

Gir seg ikke

Johansen får støtte fra statsminister jens Stoltenberg, men både i Fagforbundet og i SV avviser man at slaget er tapt:

– Over 700 000 står utenfor arbeidslivet. Det er et bevis på at tempoet for noen er for høyt, slitasjen er for stor. 6-timersdagen ville lette situasjonen for mange av dem som sliter seg ut i dag. Derfor er ikke 6-timersdagen en tapt sak for oss – selv om jeg innser at den kanskje ikke vil innføres i neste stortingsperiode, sider Fagforbundets leder, Jan Davidsen til Aftenposten.

LO: På sikt

I LOs handlingsprogram, som ble vedtatt på kongressen i vår, heter det at LO «vil arbeide for at det på sikt kan gjennomføres en generell arbeidstidsreduksjon tilsvarende 6 timers arbeidsdag/30 timers uke, med full lønnskompensasjon».

SV lover å stå på

Også Wenche Lyngholm (SV), statssekretær i fornyings- og administrasjonsdepartementet, forsikrer at partiet vil stå på for 6-timersdagen dersom det blir aktuelt å forhandle om en ny rødgrønn regjeringsplattform etter valget.

– 6-timersdagen er veldig viktig likestillings- og velferdspolitikk. Og hvis vi ser på historien så har alle slike reformer vært møtt med sterk motstand, særlig fra høyresiden. Det har vært som å trekke tenner hver gang, sier hun.

Annonse
Annonse