JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ikke la Erna lure dere

Sveriges Ingvar Carlsson tror Erna Solberg vil lure velgerne på samme måte som Fredrik Reinfeldt gjorde i Sverige.

– Se opp. Her finnes noe ganske alvorlig, sier Ingvar Carlsson til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Den tidligere svenske statsministeren tror Høyre vil kopiere den svenske statsministerens suksess.

– Jeg regner med at Høyre i Norge har tittet til det svenske søsterpartiet. Fredrik Reinfeldt sa en ting i valgkampen i 2006 og gjorde det stikk motsatte da han ble statsminister, sier sosialdemokraten Ingvar Carlsson.

I Sverige er det nå i ferd med å bli økende sosiale skiller. De rike får det bedre, mens store grupper arbeidsløse, syke og gamle får en forverret situasjon, sier Carlsson.

Svekket stilling

Onsdag stilte Carlsson opp på en LO-regissert duell med Høyre-leder Erna Solberg i Oslo der temaet var den nordiske samfunnsmodellen.

– En viktig del av den nordiske modellen er at lønnstakerne skal ha en sterk stilling. Vår erfaring i Sverige er at den borgerlige regjeringen veldig bevisst har svekket lønnstakernes stilling, har skapt økt arbeidsledighet og har svekket de arbeidslediges stilling. Reinfeldt framstilte Moderaterna som det nye arbeiderpartiet. Det var få i Sverige som drømte om at det skulle føre til en så arbeiderfiendtlig politikk, sier Carlsson.

– Så du tror at Erna Solberg vil kopiere Reinfeldts oppskrift?

– Jeg regner i hvert fall med at Høyre er velinformert om hva de konservative i Sverige gjør, sier Carlsson.

Skremmebilde

Høyre-leder Erna Solberg mener venstresiden i Norge forsøker å skape et skremmebilde ved å vise til utviklingen i Sverige. Hun viser til en rapport som Fafo presenterte onsdag.

– Denne rapporten viser at sosialdemokratene i Sverige og Danmark er positive til å skille mellom rollene som utfører og etterspørrer av offentlige oppgaver, de er større tilhenger av private alternativer enn i Norge uten at det har ført til noen politisk konflikt, sier hun.

– Flere midlertidige jobber i Sverige og Danmark har ikke gitt negative konsekvenser. Konklusjonen i rapporten er altså at det ikke er grunnlag for skremmebildet som forsøkes skapt, sier Erna Solberg.

Skattefradrag

I duellen med Carlsson gjorde Erna Solberg det klart at Høyre vil halvere skattefradraget for fagforeningskontingent.

– Et fagforeningsmedlemskap er ikke så viktig at det skal skattesubsidieres, sier Erna Solberg og viser til at hennes foreldre begge har vært LO-organiserte.

– Organisasjoner bør stå på egne bein. Vi synes også at Frelsesarmeen er viktig, men det gis ikke skattefradrag for medlemskap der, sier Erna Solberg.

Hun mener årsaken til de økonomiske forskjellene mellom Norge og Sverige i hovedsak skyldes at vårt naboland produserer varer mens Norge har en «oljefyrt» økonomi.

Styrkeforholdet

LO-leder Roar Flåthen reagerer på at Høyre vil redusere skattefradraget for fagforeningskontingent.

– Dette fradraget er et signal som bidrar til å understøtte et organisert arbeidsliv. Erna Solberg sier ikke at hun vil redusere arbeidsgivernes fradrag for sin NHO-kontingent. Dermed endres styrkeforholdet mellom arbeidstakere og arbeidsgivere seg i arbeidsgivernes favør, sier Flåthen.

– Jeg er enig med Ingvar Carlsson. Erna Solberg forsøker å skape et sosialt bilde av Høyre, men under her ligger negative konsekvenser i form av en svekket fagbevegelse, lavere ledighetstrygd, svekket uføretrygd og svekkelse av arbeidsmiljøloven i form av utrygghet for flere midlertidige ansatte, sier Flåthen. (ANB)

Annonse
Annonse