JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødt er rødgrønn garantist

Rødt vil være en garantist for en rødgrønn regjering dersom partiet kommer i vippeposisjon på Stortinget etter valget.

– Vi kommer ikke til å bruke vår posisjon til å felle en rødgrønn regjering, for alternativet er mye dårligere. Likevel vil en vippeposisjon kunne være verdifull fordi den kan bidra til å få vedtatt noen saker og til å skape bevegelse på Stortinget, sier partileder Torstein Dahle.

Samtidig gjentar han at Rødt ikke vil være noen «dørmatte» og la seg tråkke på og herse med.

Forsvant i 1997

Kommer Erling Folkvord inn på distriktsmandatet fra Oslo, er det tolv år siden sist han møtte som stortingsrepresentant. Han ble valgt inn som representant for Rød Valgallianse i 1993 og tilbrakte fire år i finanskomiteen.

Den gang var han langt unna en vippeposisjon, men Folkvord mener det er mulig å spille en rolle i Stortinget for et lite parti også uten å være på vippen.

– Et lite parti kan opptre som vaktbikkje, men vi ønsker selvsagt å være både vaktbikkje og trekkhund. Vi vil i alle fall ikke være noen skjødehund, sier han.

På meningsmålingene er Dahle og Folkvord vekselvis inne og ute og noen ganger på vippen.

Ti forslag

Onsdag presenterte Rødt ti forslag partiet vil legge fram i Stortinget for å forandre Norge.

Blant forslagene er likelønnspott, ingen kutt i uførepensjon, oljefritt Lofoten og Vesterålen og fjerning av moms for frivillige lag og organisasjoner. Rødt foreslår også å fjerne statsstøtten til Human Rights Service. Partiet vil videre ha økte nasjonale sosialhjelpssatser og gjøre det ulovlig å ta ut profitt fra barnehager og sykehjem. Partiet vil også arbeide for å trekke norske soldater ut av Afghanistan.

De to siste forslagene handler om å gi arbeidstillatelse til asylsøkere mens søknaden om asyl behandles og om å dekke kommunenes 2008-underskudd.

Dahle mener det i første rekke vil være mulig i samarbeid med andre partier å få vedtatt en likelønnspott, hindre kutt i uførepensjonen og å fjerne moms for frivillige lag og organisasjoner.

Han er temmelig sikker på at en rødgrønn regjering ikke tør å stille kabinettsspørsmål på noen av disse sakene. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse