JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

UD vil ikke ha fanger

UD avviser opplysningene om at Norge kan ta imot palestinske fanger som kan bli utvist fra Israel.

Det er det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua som skriver at Norge kan få en viktig rolle i en eventuell fangeutveksling i forbindelse med mulig løslatelse av Gilad Shalit, den israelske soldaten som ble tatt til fange av Hamas i 2006.

En norsk tjenestemann skal ha besøkt Gazastripen i forrige uke og møtt ledere for den fundamentalistiske Hamas-bevegelsen. Den israelske avisen Haaretz skriver at det er snakk om en tjenestemann fra norske forsvarsmyndigheter.

Diskusjonene skal ha dreid seg om en mulig frigivelse av Shalit i bytte mot løslatelse av rundt 1.000 palestinere som i dag sitter fengslet i Israel.

– Fokuset i samtalene var antallet palestinske fanger som Israel kan utvise til enkelte europeiske land, deriblant Norge, sier en kilde på Gazastripen til Xinhua.

UD forbauset

Opplysningene blir møtt med forbauselse både i Utenriksdepartementet og i Forsvarsdepartementet.

– Denne saken har vi ikke hørt om, dette er helt ukjent for oss og har ingen rot i virkeligheten, sier kommunikasjonssjef Bjørn S. Jahnsen i UD til NTB.

Det samme sies fra Forsvarsdepartementet.

– Disse opplysningene kjenner vi ikke til. Riktignok er det flere nordmenn fra Forsvaret i området, men de er tilknyttet FN-korpset og er således ikke representanter for Norge, sier seniorrådgiver Asgeir Spange Brekke i Forsvarsdepartementet.

Han tviler sterkt på at noen disse har vært i kontakt med Hamas uten at norske myndigheter ville ha kjent til det.

Tyskland

Det statlige kinesiske nyhetsbyrået skriver at den norske tjenestemannen besøkte Gazastripen etter at forhandlere fra Tyskland sluttet seg til egyptiske meglere som lenge har forsøkt å få i stand en avtale om fangeutveksling mellom Hamas og Israel.

Hamas skal tidligere ha avvist forslag om at Israel kunne løslate palestinere for så å deportere dem til andre land. Men bevegelsen skal ha kommet på gli etter at Tyskland involverte seg i samtalene.

Ifølge Haaretz blir Xinhua ansett som en troverdig kilde i denne typen saker.

For en måned siden var det kinesiske nyhetsbyrået først ute med nyheten om at en delegasjon fra Hamas hadde reist til Genève for å møte representanter for sveitsiske myndigheter. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse