JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nåla i høystakken

Mangelen på lærlingplasser er desperat i Danmark. HK illustrerte dette med en uhøytidelig konkurranse på Strøget onsdag.

Konkurransen gikk ut på å finne en lærlingplass, symbolisert av den berømte nåla i høystakken som for anledningen var plassert i en gummibåt. Mange stoppet opp for å kikke og snakke med aktivistene som deltok. Og mange unge kastet seg ned i høyet for å lete.

Mangler 6.500 lærlingplasser - Danmark mangler for øyeblikket 6.500 lærlingplasser, noe som får mange til å droppe ut av utdanningen. Det er en fortvilende situasjon når ungdomsledigheten er fire ganger større enn ledigheten blant voksne. Samtidig er en rekke store ungdomsårganger på vei ut på arbeidsmarkedet, sier Karin Bancsi til frifagbevegelse.no. Hun er nestleder i HK og deltok i aksjonen på Strøget.

Ikke bare krisa Årsaken til den store mangelen er ifølge Bancsi dels den økonomiske krisa, men like mye at regjeringen har "sittet på hendene".

- Krisa snur jo på et eller annet tidspunkt, og da vil det igjen bli bruk for faglært arbeidskraft. Men i fagbevegelsen frykter vi at tusenvis av unge vil bli stående uten mulighet til en fagutdannelse, akkurat som på 1970- og 80-tallet, da man snakket om "den tapte generasjonen". Da var ungdomsledigheten "bare" dobbelt så stor som blant voksne, så proporsjonsmessig er situasjonen mye verre i dag, selv om ledighetstallene den gang var mye høyere.

Forsømmelser Karin Bacsi forklarer at på 1970, 80- og 90-tallet gjorde skiftende regjeringer mye for å skape rotasjon på arbeidsmarkedet, slik at de unge kunne få en sjanse: Den såkalte efterlønnsordningen gjorde det mulig å forlate arbeidsmarkedet som 60-årig. Man kunne ta utdanningspermisjon fra jobben med sikkerhet for å kunne komme tilbake. Man kunne ta et sabbatår, for eksempel for å dra på jordomreise. Alle disse ordningene er enten borte eller kraftig redusert i dag. Under den økonomiske høykonjunkturen de siste årene har man forsømt å forberede arbeidsmarkedet på at de dårlige tidene ville komme tilbake.

Må berge folk Nylig plasserte medlemmer av 3F Ungdom 5.000 par sko på Christiansborg Slottsplass for å illustrere det daværende, offisielle tallet på manglende læreplasser. HK-aksjonen på Strøget er nok en kreativ måte å illustrere at den borgerlige regjeringen glemmer å investere i folk, men bare satser på å berge finansverdenen ut av krisa, som Karin Bacsi uttrykker det.

Og konkurransen på Strøget: Stoppenåla med en rød sløyfe i ble funnet gang på gang av av ungdommer som kom forbi og kastet seg i letinga.

Finnernes telefonnumre ble skrevet opp på en liste, slik at det til slutt kunne trekkes lodd om premien: en ipod.

Annonse
Annonse