JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lokal iver for post-veto

Mer enn fire av ti representanter i kommunestyrene mener regjeringen bør legge ned veto mot å innføre postdirektivet.

Det er blant resultatene i en ny undersøkelse NorgesBarometeret har gjort for Postkom (Norsk Post- og Kommunikasjonsforbund).

– Dette er en bekreftelse på det vi har sett i andre undersøkelser der vi har spurt ordførere og det norske folk. Det samme, klare bildet er at skepsisen mot postdirektivet er stor, sier Postkom-leder Odd Christian Øverland til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

1 av 10 sier kjør

I undersøkelsen har over 1.500 kommunestyrerepresentanter i Norge svart på hvordan de mener regjeringen bør forholde seg til EUs tredje postdirektiv. Direktivet er vedtatt i EU og kan dermed bli en del av norsk lov gjennom EØS-avtalen. Bare 1 av 10 av de spurte sier de vil innføre postdirektivet som planlagt fra 2011. 28 prosent svarer vet ikke/ingen formening. 19 prosent vil at direktivet utsettes, slik 11 EU-land har fått godkjent. Og 42 prosent av de spurte mener altså at regjeringen bør legge ned veto, det vil si å bruke reservasjonsretten som ligger i EØS-avtalen.

Partiforskjell

Av de som har gjort seg opp en mening (71 prosent) er det flertall i alle partier, bortsett fra Høyre, for å bruke reservasjonsretten.

– Og det er interessant. For når partiene sentralt er spurt av LO om hva de mener i denne saken, er de rødgrønne langt mer skeptiske enn de borgerlige partiene, der både Frp, Venstre og Høyre vil innføre direktivet slik EU har planlagt. Men i den lokale undersøkelsen, sier bare 12 prosent av de spurte Frp-representantene at Norge bør innføre direktivet som planlagt. Selv ikke i Høyre er det flertall blant de lokale tillitsvalgte for å implementere direktivet som planlagt. Dette spriket på borgerlig side mellom sentralt og lokalt må være bekymringsfullt for de partiene det gjelder, mener Øverland.

– Prinsipielle

Postkom-lederen mener også han har forklaringen på spriket.

– Dette er et typisk eksempel på at sentralpolitikere blir prinsipielle og ikke klarer å forholde seg til det reelle. De lokale politikerne, derimot, ser de negative konsekvensene en innføring vil gi for folk flest og for små og mellomstore bedrifter. De ser at infrastrukturen blir dyrere, dårligere og mindre tilgjengelig, og at man risikerer å miste arbeidsplasser til mer sentrale strøk, mener Øverland. (ANB)

EUs tredje postdirektiv, vedtatt i fjor, krever at hele postmarkedet åpnes for konkurranse senest fra 31. desember 2010.

Implementering av direktivet vil innebære fri konkurranse på ombæring av postsendinger under 50 gram.

Det vil sannsynligvis også bety slutten på den norske enhetsportoen, som innebærer lik pris på postsendinger uansett hvor i landet mottakeren befinner seg.

11 EU-land har fått inntil to års utsettelse. (ANB)

Annonse
Annonse

Implementering av direktivet vil innebære fri konkurranse på ombæring av postsendinger under 50 gram.

Det vil sannsynligvis også bety slutten på den norske enhetsportoen, som innebærer lik pris på postsendinger uansett hvor i landet mottakeren befinner seg.

11 EU-land har fått inntil to års utsettelse. (ANB)