JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Langer ut mot politileder

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er sjokkert over politiets forbundsleder Arne Johannessen.

Støres kolleger i Oslo Arbeiderparti har vært tøffe mot asylsøkere denne valgkampen. Mandag tok Rune Gerhardsen og Jan Bøhler til orde for å sende hjem eller internere asylsøkere som begår kriminalitet. Bøhler uttalte også at «folk som skjuler identiteten sin har aldri ærlige hensikter». 90 prosent av dem som søker asyl har ikke ID-papirer.

Sjokkert

– Det er et reelt problem at en del mennesker kvitter seg med ID-papirer. Det er uttrykk for at de vil skjule en hensikt. Men å si det som en generell observasjon at alle uten ID-papirer er kriminelle, stemmer ikke med virkeligheten. Det kommer mange som ikke har hatt sjansen til å få ID-papirer. Vi skal være veldig varsomme med å generalisere og omtale en sårbar gruppe slik, sier Støre i et intervju med Dagsavisen.

Han langer også ut mot Ap-medlem og leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen.

– Noe av det som har sjokkert meg mest i valgkampen er Arne Johannessen, politiets fremste tillitsmann, som uttaler at vi står overfor 18.000 kriminelle, narkoselgende asylsøkere. Det er farlig språk fra personer som representerer ordensmakten og som vi har grunn til å lytte til. Nå har jeg sett at han dementerer det, men to sider i en stor avis blir ikke borte med et dementi, sier Støre.

Utrygg på gata

Utenriksministeren har i sommer drevet valgkamp for Oslo Ap, som han skal representere på Stortinget etter valget. Det involverer roseutdeling, dørbank-aksjoner, å stå på stand og taler til universiteter, høgskoler og videregående skoler. Etter å ha reist rundt i alle Oslos bydeler er han opptatt av at det også finnes gladhistorier fra det flerkulturelle Oslo.

– Først vil jeg si hvor utrolig mye vellykket integrering det er. Jeg vil slå tilbake mot snikgeneraliseringen som særlig Frp står for, hvor man slår sammen enkeltepisoder og enkeltproblemer og sier at «sånn er det», sier Støre.

Samtidig er han opptatt av at integreringen er en stor utfordring for Norge og Oslo. Det samme gjelder kriminaliteten.

– Det er feil å si at Oslo er en utrygg by. Statistisk sett er Oslo blant de tryggeste i Europa. Men det er ingen trøst for deg og meg som i deler av byen ikke føler oss trygge når vi går på gata, eller jeg som sier til ungene mine «ikke dra dit etter det klokkeslettet». Jeg syns at Oslo er en trygg by, men ikke alle deler av byen, og så lenge det er slik må vi ta det på største alvor. (ANB)

Annonse
Annonse