JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil svekke velferdsstaten

Dette valget handler om velferdsstatens framtid. FrP vil svekke velferdsstaten slik vi kjenner den i dag. Det fastslår NTL-leder Turid Lilleheie.

anne.grete@lomedia.no

Storstilt privatisering og konkurranseutsetting vil bli en realitet, om de borgerlige kommer til makta med FrP og Høyre i førersetet. Begge partiene har programfestet at de vil bygge ned offentlig sektor.

Taklet krisa bra.

Lilleheie understreker at Norge har taklet finanskrisen veldig bra, ikke minst takket være offentlig eierskap.

– Når en ser hvor godt den rødgrønne regjeringen har klart å takle finanskrisen, er årsaken det offentlige eierskapet, og fordi vi har vist måtehold i oppgangstider. Regjeringen har derfor kunnet sette inn store krisepakker og hindret altfor store ringvirkninger, sier Lilleheie. Hun legger til:

– Det er banalt å trekke fram privatisering som løsning på alt. Velferdstjenester egner seg ikke for anbudsutsettelser. Vi er opptatt av et mer rettferdig arbeidsliv og en god velferdsstat.

Vil belønne.

Lilleheie er rystet over at FrP vil belønne personer med lavt sykefravær.

– Å gi etter evne forsvinner. Det er stikk i strid med sosialdemokratisk tenkning. Skal de som får kreft straffes? spør hun. Hun poengterer at skal noen få belønning, må de syke betale mer.

– Å gi etter evne og få ved behov, er en solidarisk politikk. Det skal ikke være lommeboka som avgjør, fastslår hun.

Dårligere vern.

– Det er heller ikke gitt at vi med en borgerlig regjering får beholde dagens arbeidsmiljølov, vår gode sykelønnsordning og avtaleverket vårt, sier Lilleheie.

Hun frykter for dårligere vern av arbeidstakerne, deriblant et svakere ansettelsesvern.

– Arbeidsmiljøloven er kommet for å ivareta arbeidstakernes interesser. Våre rettighetter kan bli svekket, frykter hun.

På spørsmålet fra LO om partiene vil begrense adgangen til midlertidige tilsettinger i forhold til dagens situasjon, svarte de rødgrønne ja.

Høyre og FrP svarte nei. De vil ha større fleksibilitet.

Likestilling i retur?

Det viktige likestillingsarbeidet kan bli satt langt tilbake, om FrP får det som de vil. Partiet vil oppheve likestillingsloven og nedlegge Likestillingsombudet.

Lilleheie er en varm forkjemper for et mer likestilt samfunn, og for likelønn. Utspillet får henne til å se rødt!

– Det må jo få oppegående kvinner til ikke å stemme på FrP! Vi plikter oss til å jobbe for likestilling og være vaktbikkjer. Likestillingsarbeidet burde vært forsterket når en ser at det ikke er vilje til å få til likelønn, fastslår hun, og legger til:

– Vi gir ikke opp kampen for likelønn!

Viktig med dialog.

Lilleheie sier at det er trygt og viktig at fagbevegelsen kan ha dialog med politikerne.

– Vi har med de rødgrønne ved roret hatt mulighet for dialog, samarbeid og innflytelse, sier hun.

Lilleheie framhever også at Regjeringen er arbeidsgiver for NTL-medlemmene. Derfor er det viktig med en regjering som er innstilt på dialog med fagbevegelsen.

Hun håper alle løper til valgurnene og stemmer. Det er viktigere enn noen gang ved dette valget.

– Stem på de partiene som støtter vår politikk, oppfordrer hun.

Annonse

Flere saker

Annonse