JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever handlingsplan nummer tre

Styrking av arbeidstilsynet, betydelig bedre innsyn for tillitsvalgte i bedrifter og begrenset bruk av bemanningsbyrå. Dette er kravene fra forbundslederne i NNN, NAF og Transportarbeiderforbundet.

ane.borrud@lomedia.no

På en pressekonferanse i dag presensterte forbundslederne i Arbeidsmandsforbundet (NAF), Norsk Transportarbeiderforbund og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) tall fra Fafo, som viser at tallet på bedrifter som sier de har benyttet østeuropeisk arbeidskraft har økt fra 15 til 39 prosent på tre år.

Bekymringsmeldinger

– Vi har i lengre tid mottatt bekymringsmeldinger fra tillitsvalgte i distriktene om fiskeindustrien. Ansatte blir permittert og utenlandske bemanningsbyråer tar over. Vi er alvorlig bekymra, sa leder i NNN, Jan-Egil Pedersen.

Både Erna Hagensen, leder i Arbeidsmandsforbundet, og Roger Hansen, leder i Transportarbeiderforbundet, bekrefter at de stadig får flere henvendelser fra tillitsvalgte om sosial dumping.

Handlingsplan tre

De tre forbundslederne er fornøyd med den rødgrønne regjeringens handlingsplan 1 og 2 mot sosial dumping, men krever nå en handlingsplan 3.

– Det er en dramatisk utvikling i sosial dumping i Norge. Vi må ha en styrking av Arbeidstilsynet, større innsynsrett for tillitsvalgte og begrense bruk av bemanningsbyrå, sa Hansen.

Frykter borgelig regjering – Høyresiden sier de er i mot sosial dumping – men de er også i mot de virkemidlene som virker. En borgelig regjering vil bli et tilbakeskritt uten like, sa Hagensen.

Hansen viste til en ny undersøkelse fra Norgesbarometeret, som viser at 60 prosent av de spurte mener det bør gjøres mer for å bekjempe sosial dumping, mens bare syv prosent svarte nei.

– Både befolkningen og lokalpolitikerne er svært skeptiske til sosial dumping. Det er pussig at noen på Stortinget vil gå ut å fjerne de reglene som allerede er der, sa han.

– Slaget om sosial dumping står på mandag, slo de tre forbundslederne fast.

Annonse

Flere saker

Annonse