JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I utakt med velgerne

Høyre og Frp er på kollisjonskurs med sine egne velgeres syn på sosial dumping.

Det viser en meningsmåling utført av NorgesBarometeret på oppdrag fra tre LO-forbund.

Motstanden mot sosial dumping vokser i den norske befolkningen generelt. Også blant lokalpolitikerne øker motstanden. Ordførere og kommunestyrepolitikere fra Frp og Høyre vil ha en mer aktiv kamp mot sosial dumping enn det deres moderpartier ønsker.

Frp og Høyre er dermed på kollisjonskurs med sine velgere i denne saken, framgår det av meningsmålingen gjort på oppdrag fra LO-forbundene Norsk Transportarbeiderforbund, Norsk Arbeidsmandsforbund og Norsk nærings-og nytelsesmiddelarbeiderforbund.

Dårligere lønns-og arbeidsvilkår

Utgangspunktet for undersøkelsen er rapporter som viser at stadig flere utenlandske arbeidstakere jobber i Norge med langt dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som er vanlig.

Tre LO-forbund med til sammen 80.000 medlemmer slår nå alarm og advarer mot at Norge rammes av stadig mer omfattende sosial dumping.

– I transportsektoren, særlig innen godstransport, permitteres stadig flere arbeidstakere, sier Roger Hansen, leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

Til tross for permitteringene kan transporten besørges som før fordi bedriftene tar inn arbeidstakere fra lavkostland, forteller han.

«1000-euro-sjåfører»

– Vi støter stadig oftere på dem vi kaller 1.000-euro-sjåfører, utenlandske sjåfører som bor i lastebilen over lengre tid og som arbeider døgnet rundt for norske arbeidsgivere for 1.000 euro i måneden. Vanlig sjåførlønn i Norge er tre - fire ganger høyere, sier Hansen.

Sammen med Erna Hagensen, leder i Norsk Arbeidsmandsforbund og Jan- Egil Pedersen, leder i Norsk nærings-og nytelsesmiddelarbeiderforbund, deltok Hansen torsdag på pressekonferansen. Undersøkelsen omfatter 210 kommuner.

Får ikke innsyn

Norske bedrifter som gjør bruk av billig utenlandsk arbeidskraft, ofte østeuropeisk, leier disse arbeiderne gjennom bemanningsselskaper der de er formelt ansatt.

– Vi får ikke innsyn i arbeidsbetingelsene fordi de er ansatt i et annet selskap enn der de jobber, forteller de tre forbundslederne.

Skulle det bli for mye snakk om organisering, har disse arbeiderne en tendens til å forsvinne. De erstattes da rett og slett med annen billig arbeidskraft.

Tredoblet siden 2006

I innlegg i flere riksaviser torsdag kommenterer de tre forbundsledere nye tall fra Fafo som viser at næringsmiddelbedriftene nå bruker arbeidskraft fra de nye EU-landene i et helt nytt omfang.

I første kvartal i år oppga 45 prosent av bedriftene i matindustrien at de har benyttet østeuropeisk arbeidskraft, skriver NNN-leder Jan-Egil Pedersen i Dagens Næringsliv torsdag.

Tallene han legger fram innebærer en tredobling siden 2006.

Sju av ti kommunestyrerepresentanter mener det bør gjøres mer for å bekjempe sosial dumping i Norge.

I Frp er det et flertall på 55 prosent som er enig i dette. Også halvparten av Høyres kommunepolitikere svarer at de er enig. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse