JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til sak mot ekteskapslov

Motstandere av den nye ekteskapsloven, deriblant Nina Karin Monsen og hennes ektemann, har innledet sitt varslede søksmål mot staten.

Saksøkerne – foreløpig 11 personer fra seks ekteskap – står bak stevningen, som torsdag ble levert til Oslo tingrett.

– Vi ønsker å beholde den loven vi giftet oss etter, sier Nina Karin Monsen til NTB.

Stevningen blir foreløpig ikke offentliggjort. Men bakgrunnen for søksmålet er forklart i en pressemelding. Der går det fram at saksøkerne reagerer på at de med den nye ekteskapsloven – i likhet med 1,6 millioner norske ektepar – «ble automatisk overført til likekjønnet ekteskap».

– Forskjellsbehandling

Nina Karin Monsen, hennes ektemann Helge Johan Thue og deres meningsfeller krever en tilsvarende rett som personer i partnerskap. Disse kan fortsette å leve i partnerskap etter den opphevede partnerskapsloven, dersom de ikke registrerer seg som gifte.

I pressemeldingen, underskrevet av advokat Johan Haga, blir det argumentert med at mens partnere må samtykke til ekteskap, antar man, uten å ha spurt, at de giftes tidligere avgitte samtykke til ekteskap strekker seg til likekjønnet ekteskap.

«Saksøkerne gjør gjeldende at deres tidligere samtykke ikke er tilstrekkelig til å føre dem inn under likekjønnet ekteskapslov. Samtykke til ekteskap er en personlig handling som innebærer samtykke til institusjonen ekteskap, ekteskapsloven og ektefellen», heter det i pressemeldingen.

– Kynisk menneskesyn

Paragraf 1 i den nye ekteskapsloven lyder slik: «To personer av motsatt eller samme kjønn kan inngå ekteskap.» Det går fram av pressemeldingen at saksøkerne reagerer særlig sterkt på at «hele ekteskapsinstitusjonen» ble endret ved at Stortinget i juni i fjor endret både ekteskapsloven, barneloven, adopsjonsloven og bioteknologiloven.

Saksøkerne påpeker at disse lovendringene innebærer at kvinnepar – både gifte og samboende – får assistert befruktning, og at barn ikke kan ha både en far og en medmor.

Ifølge pressemeldingen vil saksøkerne «gjøre gjeldende at likekjønnet ekteskap bringer dem inn i et kynisk, nihilistisk livssyn og menneskesyn, og pådytter dem syn på barn som de overholdet ikke kan dele, nemlig at barnet er en rettighet, en vare.»

«På grunn av manglende samtykke påstår saksøkerne at deres gamle ekteskap består med de aspekter og virkninger som var gjeldende på det tidspunkt de giftet seg, slik partnerskap gjør for partnere som ikke samtykker i likekjønnet ekteskap», heter det i pressemeldingen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse