Topper kreftstatistikken
Servitører og kokker er mest utsatt for å få kreft, mens skogsarbeidere og gartnere har lavest kreftrisiko. Det viser en ny nordisk kreftundersøkelse.
I alt 15 millioner mennesker og 2,8 millioner krefttilfeller i alle de nordiske landene har vært registrert og analysert i forhold til hvilket yrke de kreftrammede har. Undersøkelsen vil bli presentert i sin helhet om noen måneder, skriver NTB.
Restaurantarbeid verst
Restaurantpersonell har den høyeste kreftrisikoen i alle de nordiske landene. Høy kreftrisiko er det også i tobakkindustrien og i bryggerinæringen, blant kokker, feiere og sjømenn.
Bønder, skogsarbeidere, lærere, gartnere og leger har lavest risiko for å få kreft i løpet av livet.
Norske resultater
De norske dataene viser at mannlige servitører har 36 prosent høyere kreftforekomst enn i gjennomsnittsbefolkningen. Mannlige bønder har lavest kreftforekomst med 17 prosent lavere risiko enn gjennomsnittet.
Unik undersøkelse
Undersøkelsen er unik i verdensmålestokk. Den kunne bare gjøres takket være de gode nordiske kreftregistrene, ifølge overlege Kristina Kjærheim i det norske Kreftregisteret. Hun vil ikke kommentere mulige årsaker til at noen yrker er mer utsatt og andre mindre utsatt for å få kreft før undersøkelsen offentliggjøres senere i år.