JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Siv får skylda i utlandet

Borgerlig splittelse takket være Siv Jensen og Frp sikret gjenvalg for den rødgrønne regjeringen, mener utenlandske medier.

De rødgrønne sender også et klart signal til nabolandene Sverige og Danmark, mener Dagens Nyheters korrespondent i Oslo, Björn Lindahl.

Han tror valgseieren vil fungere som en inspirasjonskilde for nordiske sosialdemokrater og minner om neste års valg i Sverige.

Siv Jensen er den fremste forklaringen på at de borgerlige partiene i Norge ikke greier å samarbeide, konstaterer Lindahl.

– Fremskrittspartiet er blitt så store at sentrum i Norge presses stadig nærmere Arbeiderpartiet. Senterpartiet har alt skiftet blokk og Venstre kan komme til å følge etter, mener han.

Angrer trolig

Aftonbladet mener også at de borgerlige partiene har seg selv å takke for valgnederlaget, men tror likevel at skuffelsen er stor.

– De hadde regnet med at de norske velgerne skulle gjøre som de pleier, nemlig kaste ut den sittende regjeringen, skriver den svenske avisen.

– Trolig angrer de nå på at de ikke fulgte den svenske alliansens eksempel og presenterte et felles regjeringsalternativ, tror avisens utsendte journalist.

Eneste suksessfulle

– Etter at først Danmark og deretter Sverige og Finland fikk borgerlige regjeringer, står Arbeiderpartiet nå tilbake som det eneste suksessfulle sosialdemokratiske partiet i Nord-Europa, konstaterer Politiken.

Den danske avisen tror også at det var kaoset på borgerlig side som ledet til gjenvalg for de rødgrønne.

– Valgresultatet er et stort nederlag for de borgerlige partiene, i minst like stor grad som det er en seier for statsminister Stoltenberg, slår den danske avisen fast.

– Velgerne i Norge var tilsynelatende ikke parat til det systemskiftet som Frp satset på etter forbilde av Anders Fogh Rasmussens samarbeid med Dansk Folkeparti, skriver avisen.

Venstresidens bastion

The Times konstaterer at Norge fortsatt er «venstresidens siste bastion i Skandinavia», og minner om at sosialdemokratene har mistet makten både i Danmark, Sverige og Finland de siste årene.

Den britiske avisen mener også at Frp-leder Siv Jensen må ta skylden for splittelsen på borgerlig side.

– Den selvutnevnte Viking-utgaven av Margaret Thatcher gjorde et sterkt forsøk på å bidra til en komplett maktovertakelse for høyresiden i Skandinavia, men lyktes ikke, skriver avisen.

– Fremskrittspartiets krasse kampanje, der de kritiserte det de omtaler som snikislamiseringen av Norge, splittet partiene på høyresiden og ville trolig ha gjort det umulig for dem å danne regjering sammen med Jensen, konstaterer The Times.

Utenrikspolitikk

– Norge har seilt gjennom finanskrisen uten alvorlige forstyrrelser, takket være sin kollektive oljerikdom, konstaterer The New York Times, og tror dette medvirket til at de rødgrønne partiene vant.

Avisen merker seg videre at de utenrikspolitiske spørsmålene nærmest var fraværende i valgkampen.

Opposisjonspartiene ønsker blant annet å fjerne restriksjonene på bruk av norske soldater i Sør-Afghanistan, men ingen av dem gjorde dette til noen valgkampsak, vel vitende om at opinionen er uenig, konstaterer avisen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse