JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

God pensjon er ikke usolidarisk

Ikke gå sammen med de borgerlige partiene i kritikken av at LO-medlemmer får for god pensjon, at tarifforslaget er usolidarisk, advarte LO-leder Roar Flåthen på den første informasjonskonferansen om tariffoppgjøret.

Diskusjonen etter innledningene i Oslo dreide seg primært om de nye pensjonsbestemmelsene, primært om prinsippene i den nye folketrygden. Det var bare to av ni innlegg som tok for seg kronetilleggene eller lavlønnsprofilen, de øvrige dreide seg om meklingsforslagets ordlyd om AFP.

AFP og jobb

Det ble kritisert at AFP-pensjonister kan arbeide fullt uten fratrekk i pensjonen fra 2010. Åge Johannessen, Fellesforbundet, kunne ikke forstå at ansatte skulle beholde AFP når de pensjonerte seg og gikk over i annen jobb ved fylte 62 år. Derimot var han glad for at bestemmelsen om at pensjonen for ektepar ikke lenger skal reduseres med 10.000 kroner året.

Roar Flåthen reagerte på at motstanderne går de borgerlige partiets ærend når de karakteriserer de nye pensjonsbestemmelsene som usolidariske. Han kunne ikke forstå at det var usolidarisk at LO-medlemmer kommer bra ut takket være tariffavtaler, at AFP-ordningen nå er blitt for god.

Snytt for lavlønnstillegg

Janne Ottesen Fraas, Frisørsvennene/Fagforbundet, var den ene som var kritisk til kronetillegget.

– Nok en gang er frisørene snytt for lavlønnstillegg fordi vår yrkesgruppe ikke har god nok lønnsstatistikk. Frisørene har fra før av en lønn de ikke kan leve av, og et tillegg på tre kroner øker ikke akkurat levestandarden, påpekte hun. Også Dag Tønder, Transport, mente at lavlønnstillegget var for dårlig.

Roar Flåthen repliserte at frisøroverenskomsten ikke var god nok, det var heller ikke lønnsstatistikken. Her hadde fagorganisasjonen en jobb å gjøre, nå som arbeidsgiverne har forpliktet seg til å utarbeide en bedre lønnsstatistikk. Han viste til at renholdere har fått et lønnstillegg på 18.000 kroner ut fra garantiordningen og overenskomstens bestemmelser.

Kritisk til arbeidslinja

Flertallet av kritikerne var negative til at medlemmer fikk bedre pensjon jo mer de hadde tjent som yrkesaktiv og desto senere de tok ut pensjon. Særlig fra transport-sektoren ble det påpekt at mange forlot arbeidslivet lenge før de fylte 62 år.

Terje Skog, EL&IT Forbundet, mislikte at påstanden om at alle ville tjene på den nye ordningen, ikke ble dokumentert med talleksempler. Erik Hagen, NNN, hadde sett at det ble brukt andre eksempler enn 40 år opptjening av hensyn til innvandrerne og kvinner som har hatt omsorgsoppgaver i hjemmet. Hagen mente også at LO godt kunne utarbeide oversikter for medlemmer som var mer i samsvar med hva de lavlønte tjente.

Annonse
Annonse