JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Overrumplet av resultatet

Lars Sponheim sier at det dårlige valgresultatet kom fullstendig overraskende på ham.

– Det som skjedde i går hadde jeg overhodet ikke tenkt meg muligheten av, sa Venstre-lederen da han møtte pressen dagen derpå.

Venstre havnet med sine 3,8 prosent under sperregrensen, og Sponheim mistet selv sin stortingsplass.

Etterfølger

Da det elendige valgresultatet var klart mandag kveld annonserte Sponheim at han går av som partileder til våren. Nå peker han på nestleder Trine Skei Grande som sin etterfølger. Hun er en av to Venstre-representanter på Stortinget kommende periode.

– Jeg synes det er naturlig at Trine Skei Grande tar over. Jeg har alltid ment at partiets leder må sitte på Stortinget, sier Sponheim.

– Dette kom så brått på at det har jeg ikke engang tenkt på, sier Skei Grande til NTB når vi spør om hun er enig med Sponheim i at Venstres leder bør sitte på Stortinget.

– Trine er en som kan være en god leder i Venstre, sier Venstres andre nestleder Ola Elvestuen diplomatisk. Han vil ikke si om han selv er kandidat.

Lederstil

Sponheim sier at noe alvorlig har skjedd med Venstre de siste dagene.

– Men vi vet ikke helt hva det er.

Sponheim holder fast på at mange Venstre-velger har gått til Arbeiderpartiet, av frykt for et sterkt Frp.

– Jeg har ikke blitt trodd på at jeg ville klare trøkket fra et sterkt Frp, sier Sponheim, som ikke ville uttale seg om hans egen lederstil har hatt noe å bety for valgresultatet.

– Det er jeg ikke i stand til å gjøre noen vurdering av. Men Venstre har valgt meg til leder flere ganger, og det har aldri vært tvil om min stil.

Livsverk

Sponheim er ekstremt skuffet over at det er et elendig valg som gjør at han nå gir seg.

– Det føles for jævlig ikke å få avsluttet livsverket mitt på en bedre måte, sier han.

Sponheim (52) har vært leder av Venstre i 14 år og har sittet på Stortinget siden 1993. Nå anser han seg ferdig med politikken, og ser fram til noen fine dager i høstfjellet.

Da han ble valgt første gang lovet han å gå fra hjemstedet Ulvik i Hardanger til Oslo. Det gjorde han. Men tilbake går han ikke. Da tar han bilen.

Ingen embetsmann

Hvor veien så går videre, vet han ikke. Jobben som fylkesmann i Hordaland blir ledig til våren, men den vurderer han ikke å søke.

– Når jeg ser meg i speilet, ser jeg ikke for meg en embetsmann, sier han.

Den frittalende Venstre-lederen innrømmer at han vil savne medieoppmerksomheten.

– Neste gang jeg har så mange øyne rettet mot meg, er vel når jeg går opp gangen i sauefjøset hjemme i Ulvik, sier Sponheim.

Venstres pressekonferanse dagen derpå var så godt besøkt, at Sponheim impulsivt utbrøt:

– Så mye oppmerksomhet tror jeg ikke valgets tapere har hatt noen gang! (ANB-NTB)

Annonse
Annonse