JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Fortsatt for få kvinner

Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås er skuffet etter mandagens valg.

Hun er heller ikke særlig imponert over representasjonen til innvandrere, funksjonshemmede og personer over 60 år.

– For alle disse gruppene har partiene en jobb å gjøre. Naturligvis er det mange forhold å ta hensyn til, men såpass klare skjevfordelinger som vi har på disse områdene er et demokratisk problem, sier Gangås til NTB.

Hun sier at partiene er veldig opptatt av rettferdig geografisk fordeling, men ikke like flinke på fordeling etter kjønn, etnisk bakgrunn, alder og nedsatt funksjonsevne. Rådet hun gir er å starte tidlig med skolering og ta de nødvendige grepene tidlig i nominasjonsprosessen.

Kvinneandel

Slik det nå ser ut vil det norske Stortinget bestå av 66 kvinner og 103 menn. Kvinneandelen har økt med 1 prosent til 39 prosent siden valget i 2005. Økningen er for liten, mener Gangås.

– Målet må være 50-50, og jeg er ikke fornøyd før vi har nådd en slik kvinneandel, sier hun. Til sammenligning har Sverige en kvinneandel på 46,4 prosent.

En viktig årsak til at kvinneandelen fortsatt er såpass lav i Norge er Fremskrittspartiet. I Fremskrittspartiets gruppe på 41 i Stortinget er bare 9 kvinner. Det gir en kvinneandel på 22 prosent.

SV er ikke mye bedre. Av 11 representanter er det bare tre kvinner.

Best i kvinnerepresentasjon er Venstre. Begge partiets representanter den kommende perioden er kvinner. I Arbeiderpartiet er 32 av 64 stortingsrepresentanter kvinner.

Få over 60

Det nye Stortinget vil også få en stor skjevfordeling når det gjelder alder.

Bare sju prosent av de valgte representantene er i 20-årene. Enda verre er det for aldersgruppen over 60 år, som er veldig dårlig representert, spesielt for kvinner. Bare tre kvinner over 60 år blir å finne på Stortinget den kommende perioden. Det nye Stortinget vil totalt bestå av ti representanter over 60 år, som tilsvarer 5,9 prosent av totalen.

– Med tanke på at vi stadig blir eldre, synes jeg gruppen over 60 år er sterkt underrepresentert, sier Gangås.

Etnisk skjevhet

To andre grupper som også er svakt representert på Stortinget den kommende perioden er representanter med en annen etnisk bakgrunn og personer med nedsatt funksjonsevne.

I det nye Stortinget vil det bare være to personer med annen etnisk bakgrunn: Hadia Tajik, som har pakistanske foreldre, og Helga Pedersen som er same. Begge representerer Arbeiderpartiet.

Ifølge Gangås har 10,6 prosent av befolkningen en annen etnisk bakgrunn enn norsk.

Handikapforbundet laget tidlig en liste over kandidater med nedsatt funksjonsevne. Ingen av kandidatene på denne listen har fått plass i det nye Stortinget til tross for at 18-25 prosent av befolkningen har nedsatt funksjonsevne.

– Dette er for dårlig, sier Gangås. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse