JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever ny forskrift etter dom

Forskriften om norske lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter må trekkes tilbake etter EF-domstolens avgjørelse i Rüffert-saken, krever NHO. De vurderer å ta saken til retten.

EF-domstolen slo i forrige uke fast at den tyske delstaten Niedersachsen ikke hadde rett til å kreve at lokal tariff ble fulgt ved byggingen av et fengsel, i og med at minstelønna i delstaten ligger over den nasjonale, allmenngjorte tariffen. Dermed var det ulovlig da delstaten brøt kontrakten da det kom for en dag at en polsk underentreprenør hadde betalt sine arbeidere under halvparten av lokal minstelønn.

I strid med ILO-konvensjonen?

Fra flere hold ble det påpekt at dette viser at EU-retten slik den nå blir tolket av domstolen er i strid med ILO-konvensjon 94 om offentlige kontrakter.

Mens fagbevegelsen i Europa ser på Rüffert-dommen som nok et tilbakeslag i kampen mot sosial dumping, er arbeidsgiverorganisasjonen NHO godt fornøyd.

– En dom i riktig retning, konstaterer NHO-advokat Nina Melsom. Hun sier at Rüffert-dommen går i samme retning som tidligere avsagte dommer som gjelder forholdet mellom de fire friheter, utstasjoneringsdirektivet og hvilke tiltak som lovlig kan iverksettes av hensyn til arbeidstakernes beskyttelse.

Krever ny vurdering

Nå krever NHO at Fornyingsdepartementet trekker tilbake sin nye forskrift om krav til lønns- og arbeidsvilkår ved offentlige arbeider, en forskrift som trådte i kraft i mars. Det uttalte formålet fra regjeringens side var å sikre arbeiderne som for eksempel bygger skoler og eldrehjem mot sosial dumping.

NHO var svært kritisk til innføringen av denne forskriften, og mente i høringsrunden at man burde utsette iverksettingen av den til utfallet i Rüffert-saken var klart. Slik ble det ikke, men i lys av den nye dommen mener nå NHO at departementet må trekke forskriften og vurdere på nytt om den er lovlig. NHO mener de har fått rett i at forskriften mot sosial dumping strider med EØS-retten.

Rettslige skritt?

I et brev NHOs direktør Sigrun Vågeng sendte departementet i går, skriver hun blant annet at domstolen har «konkludert med at krav om å følge lokale tariffavtaler er i strid med EU-traktatens art. 49 om fri bevegelse av tjenesteytelser og EUs utstasjoneringsdirektiv».

Vågeng skriver også til departementet at NHO ønsker snarlig tilbakemelding, «da vi vurderer å forfølge denne saken rettslig».

Annonse

Flere saker

Annonse