JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Økt motstand mot Colombia

Også canadisk fagbevegelse er, i likhet med norsk LO, sterkt kritisk til at det inngås frihandelsavtale med Colombia. Bakgrunnen er gjentatte brudd på faglige og menneskelige rettigheter.

Tidligere har både norsk LO og en rekke frivillige organisasjoner protestert mot at Norge inngår en tilsvarende avtale. Den ble stilt i bero til etter valget. Det samme skjedde med tilsvarende avtale med USA, der president Bush ikke videreførte den før avtalen også innholdt forpliktende tekst om menneskelige rettigheter.

Canada protesterer

Fire av de største fagforbundene for offentlig ansatte i Canada har rykket ut med kritikk mot regjeringen Harper fordi den vil banke gjennom frihandelsavtale med Colombia før valget. De kritiserer også at myndighetene legitimerer det som skjer i Colombia ved å inngå en slik handelsavtale.

– I løpet av de siste åtte månedene er 27 faglige aktivister og mer enn 77 representanter for landsbyer blitt myrdet, sier Paul Moister, leder av det canadiske postarbeiderforbundet CUPE med 590 000 medlemmer.

Terror i statlig regi

Erfaringer fra besøket som fire representanter for fagbevegelsen i Canada gjennomført i Colombia i fjor, kommer nå til uttrykk:

–Colombias president har tillatt sin egen etterretningstjeneste (DAS) å spionere på og true menneskerettsforkjempere, journalister, advokater og til og med dommere i høyesterett. Canada skal ikke underskrive en avtale om frihandel med en regjering som arbeider for å stanse den demokratiske debatten, sier Denis Lemelin, lederen for forbundet for offentlig ansatte.

Norsk avtale utsatt

Ratifiseringen av frihandelsavtalen mellom Colombia og Norge ble utsatt etter kraftig press fra LO og flere frivillige organisasjoner med tilknytning til miljø og solidaritetsarbeid overfor land i Latin-Amerika.

– En planlagt studietur til Colombia i mai i år ble utsatt, også fordi LO ikke ville delta så lenge programmet for turen ikke omfattet kontakt med ILO og colombianere utenfor maktapparatet, forteller Andre Nerheim i LOs internasjonale avdeling.

LO har en sterk sak

Andre Nerheim mener at LO står sterkt når det gjelder å avvise nåværende forslaget om frihandelsavtale.

– Det er tilstrekkelig å vise til Soria Moria-erklæringen og 7-punkts-programmet for et bedre arbeidsliv. Der heter det at Norge skal bruke frihandelsavtalene for å fremme arbeidstakerrettigheter. Spørsmålet om frihandelsavtale med Colombia uten forpliktende tekst som ivaretar faglige og menneskelige rettigheter er blitt en merkesak for LO og mange andre organisasjoner, sier Andre Nerheim.

Annonse
Annonse