JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere ansatte i styrene

De ansatte er nå representert i styret i om lag halvparten av alle selskap og konsern med over 30 ansatte.

Det fremgår av Fafo-rapporten ”Ansatte i styret – statusrapport 2007” . Undersøkelsen viser at om lag halvparten av selskapene følger lovens bestemmelser om antall representanter og nesten 30 prosent har flere enn det loven angir, mens 29 prosent har færre.

Rundt halvparten av alle arbeidstakere i privat sektor jobber i selskap hvor de ansatte er representert i styret. Bedriftsforsamling fins i 20 prosent av selskapene med over 200 ansatte.

Langt flere enn tidligere

Tall i rapporten, som er skrevet av forsker Inger Marie Hagen ved Fafo, viser at langt flere selskap har representasjon enn hva som tidligere har vært kjent.

Rapporten er interessant ikke minst ut fra den ideologiske kampen om ansattes rett til å delta i styringen av selskapene. Stortinget vedtok denne retten i 1971, men da hadde debatten vart helt fra før første verdenskrig. Diskusjonen var til tider høylydt og frontene harde, også når det gjaldt innføring av bedriftsforsamling. Den bestemmelsen ble senere endret til en frivillig ordning. I dag er ordningen lite omstridt.

Tariffavtale viktig

Størrelsen på bedriften og om bedriften er bundet av tariffavtale er viktige forklaringer på hvorfor et selskap har representanter for de ansatte i styret. Personlig eierskap virker negativt inn, mens utenlandsk eierskap ikke har noen betydning.

25 prosent kvinner

Nesten en fjerdedel av representantene for de ansatte er kvinner. Dersom de ansatte velger to eller flere representanter, er det utelukkende valgt menn i om lag halvparten av selskapene.

Både lederne og ansatterepresentantene stiller seg positive til koblingen av verv som representant og tillitsvalgt i fagforeningen. Representasjonen øker ikke konfliktnivået i styret, og representantene for de ansatte er i liten grad plassert i rollen som ”B-medlem”, viser den omfattende undersøkelsen.

Ansattes gode innflytelse

Fafo-undersøkelsen om styrerepresentasjon i 2007 tilbakeviser mye av den negative argumentasjonen fra 70-tallet mot bedriftsdemokratiet. Slik sett er rapporten nyttig. I tillegg er den interessant, ikke minst fordi den viser at det er sterk sammenheng mellom bidrag til god drift fra de ansattes representanter og graden av innflytelse.

Annonse

Flere saker

Annonse