JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal representere Norge på klimatoppmøte

Forhandlingene om ny global avtale er viktig også for LO. Derfor er vi fornøyd med at LO vil være representert i den norske delegasjonen, sier Anne-Beth Skrede i Næringspolitisk avdeling.

– Erik Solheim har stilt seg positiv til LOs ønske om å delta i den norske regjerings-delegasjonen. Vi regner med å få den formelle invitasjonen i løpet av et par uker, forteller Anne-Beth Skrede.

Etter alt å dømme blir det nettopp henne som blir fagbevegelsens representant i den offisielle norske delegasjonen på toppmøtet.

– I tillegg vil både LO-leder Roar Flåthen og 1. sekretær Ellen Stensrud delta på selve konferansen. Fram til forhandlingene tar til i desember, vil det faglige engasjementet bli koordinert gjennom Nordens Faglige Samorganisasjon og den nordiske samarbeidskomiteen (Samak). Dansk LO vil samarbeide tett med den internasjonale fagorganisasjonen IFS fram til konferansen. Dette viser den internasjonale fagbevegelsens samlede engasjement for et bedre klima, understreker Anne-Beth Skrede.

Har vist engasjement

– I bunnen ligger LOs klimastrategiske plan og den nordiske klimakonferansen vi arrangerte i Oslo i august. LO har vist stort engasjement for å bekjempe den negative påvirkning av klimaet.

– Hva vil fagorganisasjonene legge mest vekt på?

– Vi skal et skritt videre etter klimamøtet i Oslo. Det sentrale målet med toppmøtet i København er å få til en ny global klimaavtale. Vår primæroppgave blir å ivareta arbeidstakernes interesser når det gjelder den nødvendige omstillingen industrien står overfor, spille en aktiv rolle i omskoleringen og ellers medvirke på en ryddig måte for å nå målene, svarer Anne-Beth Skrede.

Utslippene må ned

Miljøverndepartementet hadde et møte med de største faglige hovedsammenslutningene onsdag. Også YS har utarbeidet eget program for et bedre klima og ytret under møtet ønske om plass i delegasjonen.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sier i en kommentar til møtet i København at utslippene må vesentlig ned i forhold til antatt vekst eksempelvis i land som India og Kina dersom vi skal unngå farlige og uoverskuelige klimaendringer.

Klokka tikker

– Klokka tikker nå ned mot klimatoppmøtet i København. Hvis vi skal få den globale oppvarmingen under kontroll, er det avgjørende at verdens ledere lykkes med å få til en ny global klimaavtale.

Vi ser allerede tegn til at klimaendringene har fått alvorlige konsekvenser for menneskene på kloden i form av tørke, flom og ekstreme sykloner. Tilliten mellom rike og fattige land er tynnslitt. Her ligger en av hovedutfordringene i klimaforhandlingene.

Krav også til Kina

De rike landene sitter med ansvaret for den globale oppvarmingen og må redusere sine utslipp betydelig. Fattige land sliter hardest mot konsekvensene av klimaendringene, men samtidig er det slik at mesteparten av utslippsveksten vil skje i store utviklingsland som India og Kina. Her må utslippene vesentlig ned i forhold til antatt vekst, sier Erik Solheim.

Annonse
Annonse