JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fem av sju er kvinner

Hvis Trine Skei Grande blir ny leder i Venstre, vil fem av sju norske partiledere være kvinner.

I dag er det kun Kristelig Folkeparti, Arbeiderpartiet og Venstre som har mannlige ledere. Listen blir redusert til KrF og Ap hvis Grande overtar vervet fra Lars Sponheim i Venstre.

– Trine er den mest åpenbare kandidaten, men det er ikke spikret. Det er satt ned en valgkomité som vil presentere aktuelle kandidater i år. Det er sunt om det blir en diskusjon, sier landsstyremedlem Guri Melby i Venstre til Aftenposten.

Kjønnsforsker Ingrid Guldvik ved Høgskolen i Lillehammer mener kvinnelige partiledere er rollemodeller.

– Det gir en viktig signaleffekt at dyktige kvinner er ledere for politiske partier. De er forbilder som synes utover det politiske miljøet, sier Guldvik.

Det er likevel ikke kjønnsbalanse i norsk politikk.

– På lokalnivå er politikken mannsdominert, påpeker Guldvik.

Etter valget har den kvinnelige representasjonen på Stortinget økt fra 36,1 prosent til 39,1 prosent.

– Det er bra, men ikke godt nok før vi får en representasjon som nærmer seg 50 prosent. Vi er ikke i mål, sier hun.

Også kjønnsforsker Mari Teigen mener det er fint med så mange kvinnelige partiledere, men hun påpeker at det ikke er likestilling i politikken av den grunn. Det er et paradoks at Stortinget har vedtatt kvoteringsregler for styrene i næringslivet, men ikke for de politiske partiene, mener Teigen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse