JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Treg start for id-kort

Det går usedvanlig tregt med å få på plass identitetskort for alle som jobber på bygge- og anleggsplasser, skriver tidsskriftet Arbeidsmiljø. Kun tre prosent av dem som har behov for det, har så langt fått det.

Ordningen trådte i kraft ved årsskiftet, men foreløpig er det utstedt bare rundt 10.000 id-kort. Det tilsvarer rundt tre prosent av de 300.000 kortene som Arbeidstilsynet regner med at næringen har behov for.

Misforstått fristen?

– Det er flere årsaker til den trege starten, mener seniorrådgiver Turid Brattset i Arbeidstilsynet.

– En årsak er at det er problemer med tekniske løsninger for enkelte bedrifter som omfattes av ordningen, blant annet de som ikke er registreringspliktige i merverdiavgiftsmanntallet. Dessuten ser det ut til at store deler av bransjen har misforstått fristen for å skaffe seg slike kort, sier han til Arbeidsmiljø.

– Arbeidstilsynet har tidligere opplyst at det ikke vil bli foretatt tilsyn før 1. juli i år for å sjekke om alle som arbeider på bygg eller anlegg har identitetskort, men det er ikke det samme som at bransjen skal vente til etter denne datoen med å skaffe kort, understreker Turid Brattset.

Bestemmelsene trådte i kraft 1. januar i år. Brattset oppfordrer alle i bransjen til å søke om identitetskort så raskt som mulig. Arbeidstilsynet kommer nemlig til å sette i gang tilsyn ganske snart.

Må være registrert

Kortene skal bestilles hos selskapet Norsik AS. Bestillingsskjemaene skal blant annet inneholde navn og bilde av kortinnehaver, navn på arbeidsgiver eller enkeltmannsforetak, fødselsdato, kjønn, signatur og gyldighetsperiode.

– Det er veldig viktig at virksomhetene sjekker at de og arbeidstakerne er korrekt registrert i de aktuelle registrene. Så fremt registreringen er i orden og søknaden er korrekt utfylt, tar det ikke mer enn en uke å få utstedt id-kort, forteller Brattsett videre til tidsskriftet Arbeidsmiljø.

Mot svart arbeid og dumping

Ordningen gjelder alle virksomheter i bygge- og anleggsnæringen, både norske og utenlandske foretak. Det er arbeidsgiver som er ansvarlig for å bestille id-kort til sine ansatte.

Bakgrunnen for ordningen er blant annet å bedre arbeidsmiljøforholdene i bransjen og forebygge svart arbeid og sosial dumping.

Mer info om ordningen ligger på www.byggekort.no

 

Annonse

Flere saker

Annonse