JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rovdyr koster flesk

Rovdyr koster Norge godt over en halv million kroner hver dag.

På årets statsbudsjett er det satt av 233 millioner kroner til ulike rovdyrtiltak. Det er en kostnad på godt over 600.000 kroner per dag. De siste ti årene har myndighetene brukt 1,4 milliarder kroner på erstatning for sau og tamrein pluss til forebyggende tiltak.

– De samfunnsmessige kostnadene er sikkert det dobbelte, sier stortingsrepresentant Per Roar Bredvold (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Det dreier seg om tapte inntekter i distriktene hvor rovdyr får herje fritt. Her tenker jeg på at bøndene ikke får drive med bufe, og så mister de jaktinntekter siden jegere kvier seg for å jakte i områder hvor det finnes ulv.

Feil politikk

– Dagens rovdyrpolitikk er både feilslått og distriktsfiendtlig, sier Brevold som representerer Hedmark på Stortinget.

– Rovdyrplager har store negative ringvirkninger for mange lokalsamfunn som fra før av er rammet av at tre gårdsbruk blir lagt ned hver dag, sier Frp-politikeren.

– På toppen av dette kommer menneskelige belastninger som det ikke er så lett å beregne i kroner og øre. Men vi ser klart at det ikke hjelper å pøse inn penger i kampen mot rovdyr. Vi må bli strengere mot rovdyrene og ikke akseptere at det blir ynglende ulv her i landet, sier Bredvold.

1,4 milliarder

Per Roar Bredvold har spurt miljøvernminister Erik Solheim (SV) om hvor mye norsk rovdyrpolitikk har kostet samfunnet siden 1. januar 1999. Solheim svarer med å vise til at det er bevilget til sammen 1,4 milliarder kroner til erstatninger og konfliktdempende tiltak disse årene.

På årets statsbudsjett er det satt av 233 millioner kroner til ulike rovdyrtiltak. 117 millioner kroner skal gå til rovvilterstatninger og 80 millioner til forebyggende og konfliktdempende tiltak.

I tillegg skal det brukes 16 millioner kroner til å registrere og overvåke bestander av rovdyr. 1,8 millioner er satt av til et eget forskningsprogram, og så skal Statens naturoppsyn utføre rovviltoppgaver for 16 millioner kroner. Nesten to millioner kroner går med til å drifte rovviltnemndene og det nasjonale fagrådet. (ANB)

Annonse
Annonse