JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tore på historiesporet

Tore Mentyjærvi, mangeårig hovedverneombud og tillitsvalgt i Norsk Jernbaneforbund (NJF) opptrer på TV i Petter Schjervens program "Tingenes tilstand" mandag.

nina.hanssen@lomedia.no

– Vi skal prøve å formidle hvordan dagens Europa ble til, forteller en engasjert Tore Mentyjærvi til Aktuell.

Tore Mentyjærvi er en mann med mange skjulte talenter. Blant annet opptrådte han som trubadur og sang spanske arbeidersanger på NJFs valgkamparrangement i Hommelvika.

Men det var ingen tvil at besøket på det lokale Nygaardsvoldsmuseet før opptreden fikk historieentusiasten til å gløde.

Mentyjærvi er nemlig levende opptatt av historie og en ivrig samler av historiske gjenstander, blant annet brev og postkort fra 1. og 2. verdenskrig.

Gjennom et internasjonalt historienettverk har han blitt kjent med en i Alaska og en i Belgia som kan lese gotisk på tysk. Slik har han oppdaget at han sitter på en historisk skatt.

– Noen historier er svært rørende, noen er flotte og noen er direkte onde. Vi formidler vil formidle smakebiter av dette på TV, forteller han.

Historiefortellingene er bakgrunnen til at han og kameraten Nigel Downham er invitert til å formidle historie i programmet til Petter Schjerven på NrK.

Europa blir til

I programmet "Tingenes tilstand" skal de to entusiastene formidle en viktig del av europeisk historie, historien om første verdenskrig og hvordan dagens Europa ble til.

I TV-programmet er de også kledd i tidsriktige og meget nøyaktige uniformer og utstyr.

Mentyjærvi forteller at mange av historiene de formidler er tatt fra tidligere upublisert materiale, funnet i originale brev og postkort fra perioden.

I programmet intervjues de i en ekte skyttergrav, hvor Petter Schjerven lærer å utføre et bajonettangrep.

– For ordens skyld må nevnes at offeret i dette tilfelle er en høyball, slik man trente i de dager, forteller han ivrig.

Men det er ikke bare krigshistorie gutta i uniformene vil formidle.

– Vi er opptatt av å fortelle hvordan menneskene i skyttergravene hadde det og av den tida de levde i.

Hobbyer

De vil også gi et lite innblikk i hvordan menneskene på den tiden hadde det. Dessuten får seerne også se hvilke hobbyer et menneske kan ha utenom jobben, sier Mentyjærvi, som til vanlig jobber i NSB Salg.

Han er opptatt av å formidle dette, og stiller gjerne opp for å holde historiske foredrag. På sikt ser han ikke bort fra at noen av historiene også kan utgis i bokform.

Foreløpig har han publisert en lang historie om sin oldefar, første lokfører på malmkaja i Narvik og jernbanetillitsvalgt.

Annonse
Annonse