JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Smiler av melkekrisa i EU

Landbruksminister Lars Peder Brekk tar melkekrisa i EU til inntekt for Senterpartiets EU-motstand.

De siste dagene har det flommet melk i Europas gater. Melkebønder i flere europeiske land har vist sin harme mot EUs landbrukspolitikk med demonstrasjoner og opptøyer.

– Oppstanden blant EUs melkebønder underbygger det vi har sagt hele tiden: Et norsk EU-medlemskap betyr kroken på døra for en svært stor del av norsk landbruk, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Den norske landbruksministeren mener at opprøret i EUs melkemarked skyldes lave og ustabile priser.

– Mange av melkebøndene i EU produserer nå med direkte tap. Det er en reell fare for at mange melkebruk vil bli lagt ned i utsatte områder i EU, sier Brekk. Han viser til at gjennomsnittlig melkepris i EU-landene har falt fra tre til to kroner per liter det siste året.

Dobbel pris

– Den norske bonden har en stabil melkepris på rundt fire kroner literen, altså dobbelt så mye som i EU. Dersom Norge blir med i EU vil melkeprisen til norske bønder falle dramatisk. EU har jo et felles marked for landbruksvarer, forklarer Brekk.

– Den norske bonden vil ikke kunne produsere med de betingelser som tilbys i EU, sier Brekk og poengterer at Norge har et mer krevende klima og høyere kostnader.

– Det er kanskje dette Høyre og Frp mener med å slippe bonden fri. Disse partiene er mest opptatt av å sikre norske bønder en best mulig exit fra næringen. Høyre og Frp er nemlig imot prisregulering og odelslov så vel som bo- og driveplikt. Og så er disse partiene lite opptatt av jordvern, sier Brekk i et forsøk på å dra i gang igjen valgkampen.

– Melkeproduksjonen er selve bærebjelken i norsk landbruk. Dette er ikke minst viktig i distriktene, sier Brekk.

Særstilling

Høyres næringspolitiske talsmann, Torbjørn Hansen, vil ikke være med på at det norske landbruket blir rasert ved et norsk EU-medlemskap.

– Høyre er opptatt av at vi skal ha et landbruk over hele landet. Vi tror EU vil oppleve det som logisk at Norge står i en særstilling med vår spesielle geografi og vårt spredte landbruk. Rammevilkårene for norsk landbruk vil bli det viktigste punktet for Norge i forhandlinger med EU. Samtidig synes det klart at dette ikke blir noen plankekjøring, sier Hansen.

– Høyre vil ikke ha noen kopi av EUs landbrukspolitikk, men jeg har ikke nok kjennskap til melkestriden i EU og vil verken å forsvare eller kritisere EUs system for melk. Høyre ønsker å beholde den norske markedsordningen for melk, presiserer Hansen. (ANB)

Annonse
Annonse