JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Likestilling gir mer sex

Likestilling gir økt sexlyst.

Par som deler likt på husarbeid og barneomsorg trives bedre i parforholdet enn de som lar kvinnen gjøre mest.

Det er ingen tvil om at lik fordeling av oppgavene hjemme øker livskvaliteten, mener Marthe Øyslebø og Kathrine Tviberg Sandstad. De er hjemme i permisjon med døtrene Sophie og Emma, og gjør derfor en større del av husarbeidet. Men når de begge er tilbake i full jobb, er det en selvfølge at mennene skal ta sin del av arbeidet hjemme.

– Vi skal dele likt på å levere og hente i barnehagen. Om Emma blir syk er det like naturlig at han blir hjemme fra jobben, sier Sandstad.

Bedre sex

En lik fordeling av husarbeid og barneomsorg er klart positivt for både menn og kvinner, ifølge undersøkelsen «Likestilling og livskvalitet » utført på oppdrag for Barne- og likestillingsdepartementet i 2007. Likestilte par krangler mindre, de har sjeldnere tenkt på å gjøre slutt på forholdet og de har et bedre sexliv enn par som lar kvinnen gjøre mesteparten. Sandstad og Øyslebø er ikke i tvil om at sexlysten henger sammen med en rettferdig deling av husarbeidet.

– Om det er skikkelig rotete hjemme er det helt uaktuelt å ha sex. Han må også ta i et tak. Stemningen er viktig, sier Sandstad.

– Jeg synes ikke det først og fremst handler om likestilling, men om dobbeltarbeid. Om jeg skal gjøre alt arbeidet hjemme etter at jeg har vært på jobb, blir jeg så sliten at det virker inn på lysten, sier Øyslebø.

– For meg handler det om respekt og likestilling. Jeg vil ikke være en hushjelp, sier Sandstad.

Likestillingsundersøkelsen viser at langt flere kvinner er fornøyd med sexlivet når de har et likestilt parforhold, men også mennene har det bedre seksuelt når de tar større del i barneomsorgen og husarbeidet. Likestilte menn har mer sexlyst enn menn i tradisjonelle parforhold

Feil fokus

Sosiolog Øystein Gullvåg Holter som sto bak undersøkelsen, mener dette viser at den heftige kjønnsdebatten som nå pågår, dratt i gang av svenske Anna Anka, er feil.

– I slike debatter kan man ofte få inntrykk av at likestilling er grått og kjedelig, mens ulikestilling er pikant og spennende. Men det stemmer ikke med erfaringene hos folk flest. Vår undersøkelse viser at menn som lever i tradisjonelle parforhold oftere ønsker å bryte samlivet sammenlignet med likestilte menn. Det finnes ikke noe stort ønske om å gå tilbake til de gamle rollene, sier Holter. (ANB)

Annonse
Annonse