JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Amerikansk politikk i Bergen

– Det er langt hyggeligere å være i Europa nå som presidenten vår heter Barack Obama. Under George Bush var det ille fordi folk trodde jeg støttet han, forteller den amerikanske fagforeningskvinnen Susan Phillips.

nina.hanssen@lomedia.no

Vi møter henne i LO Stats kontorer i Bergen der distriktssekreær Birgit Stav har invitert tillitsvalgte til å møte den amerikanske fagforeningskvinnen.

De åtte tillitsvalgte som har møtt opp er nysgjerrige på forholdet mellom Barack Obama og fagbevegelsen.

Vår mann

– Vi elsker Obama. Han er vår mann og holdt blant annet en sterk tale på den amerikanske fagbevegelsens kongress (AFL-CIO kongressen) denne uka. Obama sa at det først er når vi klarer å løfte arbeidernes lønninger og arbeidsvilkår, at USA kan lykkes, forteller Phillips.

Philips forteller at Obama, I likhet med fagbevegelsen, vil skape gode arbeidsplasser, gi like helsetjenester for alle og ikke minst gjennomføre Employee Free Choice Act, en lov som vil gjøre det lettere å fagorganisere seg.

Fra frykt til håp

De norske tillitsvalgte lytter intenst når Susan Phillips forteller om situasjonen etter Obama.

Hun forteller at han takket fagforeningene for støtten til det pågående arbeidet med helsereformen, som egentlig var nylig avdøde Ted Kennedys "baby".

– Mens Bush spilte på frykt, snakker Obama om håp og muligheter i vårt land. Et slikt presidentbesøk på en ALF-CIO kongress, ville aldri kunne skjedd med president George Bush. Da kjempet vi for livet. Nå kjemper vi sammen for framtiden, forteller hun.

Norge som eksempel

Phillips vil ta med seg mye politisk ammunisjon fra Norge når hun kommer tilbake til USA . Blant annet vil hun kjempe for at amerikanerne, som nordmenn, får betalt mamma og pappapermisjon, barnehager og bedre helsetjenester.

– I dag kan enkelte arbeidsgivere tilby 12 ukers ubetalt permisjon etter en fødsel, men det er få vanlige folk som har råd til å ta ut dette. Det er kun to land i verden som ikke har noen lovfestet rett for permisjon. Det er USA og Swaziland, sa hun.

Forsamlingen ler.

– Jeg er veldig inspirert etter å ha møtt flere av dere tilltisvalgte både i LO og i regjeringsapparatet. Jeg ønsker å plante et frø for å få til bedre sosiale ordninger for familier og vil bruke Norge som eksempel på at det er mulig og at dette er bra for samfunnet. Ikke minst gjør disse ordningene det lettere for folk å kombinere jobb og familie, forteller hun ivrig.

De tillitsvalgte takker Susan Phillips for at hun tok seg tid til å dele erfaringer med dem og håper at deres amerikanske kollegaer vil lykkes.

– For oss er det veldig spennende å høre om endringene i USA etter at Barack Obama ble president fra et fagforeningspunkt. Vi håper virkelig at fagbevegelsen får igjennom sine krav, sier Birgit Stav.

Annonse
Annonse