JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO-direktør med tro på sosialhjelp

Sosialhjelp bidrar til å få flere i arbeid, mener NHO-direktør. Han ønsker at sosialklienter skal få rundt 7.000 kroner i måneden.

– I dag er sosialhjelpen på et så lavt nivå at de som mottar den, strever med å få endene til å møtes. I tillegg er det nesten en dagsjobb å skaffe seg de ytelsene man har rett på. Da har du ikke energi til å bruke krefter på å komme deg i jobb, påpeker Johan-Martin Leikvoll, direktør i Attføringsbedriftene i NHO Service overfor Dagsavisen.

Viktig tiltak

Leikvoll maner nå til ny kamp mot den norske fattigdommen, som har vokst i omfang i løpet av årene med rødgrønt styre. Høyere sosialsatser er et helt sentralt virkemiddel for å få redusert antallet fattige, mener NHO-direktøren.

– Jo mindre du trenger å kave for å få nok til mat og brød, jo større sjanser har du for å komme i jobb. Det har ikke det politiske Norge forstått, sier Leikvoll.

– Selvfølgelig skal det lønne seg å arbeide, men det skal ikke være sånn at vi velfødde med jobb gjør det verst mulig for dem som trenger trygd og sosialhjelp. Både ut i fra et humanitært perspektiv og ut i fra et arbeidsperspektiv er dette galt.

Leikvoll sier han derfor har problemer med å forstå tidligere NHO-direktør Kristin Clemet, som har tatt til orde for en reduksjon i trygdeytelsene for å motivere folk til å jobbe.

Nasjonal minstesats

Under valgkampen ble det fra ulike hold tatt til orde for en nasjonal minstenorm for sosialhjelp, i stedet for dagens ordning med til dels veldige forskjeller i sosialhjelpen fra en kommune til neste. Leikvoll er enig i at dette er fornuftig. Han har også klare tanker om hvor høy minstesatsen bør være.

– Satsene til Sifo bør følges, sier Leikvoll.

Dagsavisen får opplyst hos Sifo, Statens institutt for forbruksforskning, at det standardbudsjettet de har utviklet, ikke er å oppfatte som et minimumsbudsjett. I stedet er det mer å betrakte som et gjennomsnittsbudsjett for en vanlig forbruker.

For en voksen mann er det snakk om drøyt 7.000 kroner i måneden.

– Det kan være ulike årsaker til at personer trenger sosialhjelp, men når de først har kommet dit, må vi sørge for at de får gode nok ytelser og i rett tid, understreker Leikvoll. (ANB)

Annonse
Annonse