JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slakter Navs innsats

Bedrifter med høyt sykefravær får ikke mer bistand fra Nav enn andre bedrifter. Riksrevisjonen mener Nav ikke jobber målrettet nok.

Navs fylkesvise arbeidslivssentre prioriterer i liten grad innsatsen mot de bedriftene som har størst utfordringer i arbeidet for et inkluderende arbeidsliv (IA-arbeidet), mener Riksrevisjonen.

– Innsatsen til arbeidslivssentrene må bli mer målrettet og koordinert. Dette må Nav-systemet i mye større grad følge opp, sier riksrevisor Jørgen Kosmo.

Torsdag presenterte han rapporten «Navs innsats for et inkluderende arbeidsliv gjennom arbeidslivssentrene og tilretteleggingstilskuddet».

Sykefravær

Selv om mange av IA-bedriftene er fornøyd med Nav-bistanden for å redusere sykefraværet, øker det totale sykefraværet. Rapporten viser at Navs arbeidslivssentre ikke gir mer bistand til bedrifter med høyt sykefravær enn til bedrifter med lavt.

Bedrifter med høyt sykefravær kan søke om tilskudd for tilrettelegging, men rapporten viser at mange bedrifter ikke søker på disse midlene, samtidig som det har vært et betydelig underforbruk.

Avtalen om et inkluderende arbeidsliv ble inngått i 2001, fornyet i 2005 og utløper i år. Hensikten med avtalen mellom regjeringen og partene i arbeidslivet var blant annet å redusere sykefraværet, få flere med redusert arbeidsevne over i arbeid og øke den reelle pensjonsalderen.

Ledige praksisplasser

Nesten 80 prosent av IA-bedriftene har ikke fått hjelp fra Nav til å rekruttere personer med nedsatt arbeidsevne. De fylkesvise arbeidslivssentrene har vært aktive med å finne praksisplasser, men lokale Nav-kontor i kommunene har ikke klart å finne egnede kandidater, påpeker Riksrevisjonen. Hele 693 IA-plasser er rekruttert, men bare 96 er benyttet.

– Nav har et stort potensial for å bli bedre. Nav lokalt og på fylkesnivå er nødt til å strukturere seg, sier Kosmo.

Til tross for at Nav fikk 50 millioner kroner i 2007 og 2008 til nye årsverk ved arbeidslivssentrene, viser rapporten at sentrene ikke er styrket i henhold til de økte bevilgningene. Eksempelvis økte antallet gjennomførte årsverk med fem i 2007, og det er lite sett i forhold til på bevilgning på 25 millioner kroner tilsvarende om lag 46 årsverk, skriver Riksrevisjonen.

– I løpet av året

Direktør for arbeid og aktivitet i Nav, Erik Oftedal, sier at ansettelsene har tatt lengre tid enn forventet.

– I løpet av året vil arbeidslivssentrene være styrket i tråd med midlene som er tildelt, sier han.

Han legger til at i hele 2009 har Nav vært meget klare på at bedrifter med høyt sykefravær skal prioriteres.

– Alle bedrifter som inngår IA-avtale kan imidlertid be om bistand fra arbeidslivssentrene. Derfor må vi også bistå bedrifter med lavt sykefravær, sier Oftedal.

Inviterer til videre IA-samarbeid

I en pressemelding torsdag viser arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) til at han denne uken har hatt innledende samtaler med partene i arbeidslivet om en ny IA-avtale.

Partene er blitt enige om å nedsette en felles arbeidsgruppe som skal gå gjennom erfaringene med IA-avtalen inneværende periode og drøfte premisser for det videre IA-samarbeidet.

En ny intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv kan tre i kraft 1. januar 2010. Dagens IA-avtale går ut i 31. desember 2009. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse