JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritisk notat om asylpolitikken

Arbeids- og inkluderingsdepartementet mener Norge over tid ikke kan håndtere det høye antall asylsøkere som kommer til landet.

Det kommer fram i et internt notat departementet har sendt til Regjeringen. I notatet heter det at det er grenser for saksbehandlings-, mottaks- og bosetningskapasitet i Norge til å hanskes med en asylstrøm på den størrelsen vi har hatt det siste året.

«Saksbehandlingstiden øker, vi har problemer med å opprette nok mottaksplasser, og det er store problemer med å få bosatt dem som får opphold i en kommune. Særlig gjelder dette mindreårige,» heter det.

Notatet viser til at Norge er blant landene i Europa som har størst vekst og flest asylsøkere per innbygger, noe som skulle tilsi at Norge tar imot en uforholdsmessig stor andel av asylsøkerne.

Departementet tar også et hardt oppgjør med Utlendingsnemnda (UNE) som anklages for å ha «gjort Norge særlig attraktivt for asylsøkere» ved å stanse overføringen av asylsøkere til Hellas.

Notatet ble laget for statssekretær Libe Rieber-Mohn til bruk under et møte med ansatte i UNE om asylsøkere i begynnelsen av september. Men hun mente det var så kritisk at hun la det til side og ikke brukte det.

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International kaller kritikken urimelig og urovekkende.

– Dette er nye signaler. Jeg oppfatter kritikken som et forsøk på å påvirke UNE i retning av en strengere politikk. Det mener jeg er en utidig innblanding i UNE, som skal være en uavhengig ankedomstol. Dette grenser til det skandaløse, sier han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse