JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

KOLS er yrkesskade

Det mener fagforbundet Industri Energi etter at en omfattende helseundersøkelse viser økt risiko for å utvikle denne lungesykdommen blant ansatte i smelteverkene.

– Det er på høy tid å slå fast at KOLS også er en yrkesrelatert sykdom, sier Jon Arne Mo, leder for HMS-avdelingen i Industri Energi.

Også yrkesrelatert sykdom

Nesten 4.500 smelteverksansatte har deltatt i undersøkelsen, som har pågått over fem år. Det er gjennomført omtrent 18.500 lungefunksjonsundersøkelser. Konklusjonen er at det finnes en sammenheng mellom støveksponering og lungefunksjon.

– Denne svært omfattende undersøkelsen slår på en seriøs måte fast at KOLS også er en yrkesrelatert sykdom som følge av arbeid i smelteverkshallen. Industri Energi krever at KOLS nå godkjennes som yrkesskade av trygdesystemet og NAV, sier Jon Arne Mo til forbundets nettsted.

Ble ikke trodd

Mo sier han frykter stor underrapportering av både KOLS og andre yrkessykdommer som skyldes det kjemiske arbeidsmiljøet i smelteverkene.

– Legene som stiller diagnose fastslår ikke yrkesskade etter loven. Derfor får mange ikke den erstatning vi mener de er berettiget til. Både helsevesenet, myndigheter og arbeidsgiverne må nå ta denne sykdommen på ytterste alvor. Det har vært en belastning for svært mange som ikke har blitt trodd på at de har fått alvorlige lungeproblemer som følge av arbeidsinnsatsen sin, sier Mo.

KOLS = kronisk obstruktiv lungesykdom.

Karakteriseres av langvarig forsnevring og tranghet i luftveiene.

Symptomene er tung pust, tetthet i bryst, piping og hoste med slim.

Annonse

Flere saker

Annonse

KOLS = kronisk obstruktiv lungesykdom.

Karakteriseres av langvarig forsnevring og tranghet i luftveiene.

Symptomene er tung pust, tetthet i bryst, piping og hoste med slim.