JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mindre handlingsrom

Det politiske handlingsrommet blir mindre for den nye rødgrønne regjeringen som nå skal forhandles fram.

Topptunge delegasjoner fra de rødgrønne partiene benker seg mandag rundt møtebordet til Jens Stoltenberg for å meisle ut en ny politisk plattform. Det økonomiske handlingsrommet er mindre enn da regjeringen ble dannet i 2005.

Ledelsen i de tre regjeringspartiene har brukt helgen til å trimme argumentene etter at de respektive partiorganene har drøftet hvilke prioriterte saker de skal slåss for. Forhandlingene skal munne ut i en revidert regjeringsplattform innen torsdag 8. oktober, da det nye Stortinget konstituerer seg.

Ingen av partiene vil si noe om konkrete krav eller hva de kan tåle av kompromisser. SV og Sp vil ha tydeligere markering av saker de ikke fikk gjennomslag for i den første Soria Moria-perioden, men statsminister Jens Stoltenberg synes ikke å ville åpne for noen full runde og omfattende kravlister. Dessuten er Ap en av valgets vinnere.

Skape entusiasme

– Det blir helt sikkert tunge tak. Det er tre separate partier som alle må kunne si seg fornøyd med resultatet, og ha saker å vise fram. Men vi skal nok bli enige. Og så må vi skape litt ny entusiasme, sier partisekretær i Ap, Raymond Johansen, til NTB.

Han viser til at forhandlingene skal foregå mellom regjeringspartnere som tross alt er gjenvalgt, og som allerede har omfattende felles politikk bak seg, og tunge reformer som peker inn i neste periode. I 2005 var det en helt annen situasjon, med tre partier som ikke kjente hverandre, og som skulle brøyte ny mark.

Det økonomiske bakteppet for justeringsforhandlingene legger en demper på hva det er mulig å skyte inn av friske milliarder og millioner. Regjeringen har hatt et handlingsrom uten sidestykke i moderne norsk historie, hjulpet av høye oljepriser og sterk økonomisk vekst.

Armslag

Det armslaget trengte regjeringen da den økonomiske krisen rullet over verden i fjor høst og vinter. Stoltenberg grep dypt ned i oljefondet og brukte «de store pengene på de store sakene». Av dem var den overordnede å motvirke galopperende ledighet.

Kort fortalt mener finansekspertene at den rødgrønne motkonjunkturpolitikken virket, men at prisen er mindre til all verdens gode formål i neste periode. Dessuten er den økonomiske veksten svak og oljeprisen lav. I horisonten bygger eldrebølgen seg opp.

Dette betyr imidlertid ikke at forhandlingene blir kosetime. Noen stikkord er asylpolitikk, heldagsskole, rovdyrforvaltning, Afghanistan, veibygging, likelønn og framfor alt klima og miljø i mange avskygninger.

Resultatet av forhandlingene skal kunngjøres på konferansesenteret Soria Moria for å vise kontinuitet og for å kunne bruke betegnelsen Soria Moria II om den nye plattformen.

SV er miljøtaper

Av de tre regjeringspartiene er SV taperen i valget. Partileder Kristin Halvorsen erkjenner at de mislyktes i å gjøre miljøsaken til noe nært og konkret for folk flest. Desto større blir kravet fra SV om at rødgrønn miljøpolitikk snart må vise håndgripelige resultater av omleggingen mot et grønnere samfunn.

Halvorsen vil få en lite misunnelsesverdig dobbeltrolle under forhandlingene som vil løpe 8-10 dager framover. Som SV-leder er det mye hun vil ha penger til, mens hun som finansminister må holde igjen. Likevel viste SVs landsstyremøte lørdag at partiet er veldig opptatt av å beholde denne nøkkelposisjonen også i neste periode.

Personkabalen for øvrig er det ingen av de berørte som vil kommentere, heller ikke spørsmålet om SV og Sp nå skal ha like mange statsråder, siden de to partiene er blitt like store - eller like små. Den største overraskelsen kan Marit Arnstad stå for, dersom hun fra sitt «eksil» i Stjørdal i Nord-Trøndelag kommer tilbake i rikspolitikken som statsråd. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse