JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NFF og Soria Moria II

Den kommende regjeringsperioden må preges av en tydelig og markant styrking av de årlige driftsbudsjettene til kriminalomsorgen. Dette er Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbunds (NFF) viktigste melding til den rødgrønne regjeringen foran forhandlingene om ny Soria Moria-erklæring.

jan.erik@lomedia.no

NFF brukte en vesentlig del av sin tre dagers lederforeningskonferansen på Sørmarka i forrige uke til å lage innspill til Soria Moria-forhandlingene.

Tenker kvalitativt

– Når vi argumenterer for behovet for en årlig og gradvis styrking av driftsmidlene til enhetene i kriminalomsorgen, er det fordi vi ser utfordringer når det gjelder kvaliteten i straffegjennomføringen og alenevakt, turnusordninger, bemanningssituasjonen og oppfølging av Arbeidstidstilsynets tilsyn fra 2006. Vi kan neppe sterkt nok understreke viktigheten av dette. Ressurssituasjonen og bemanningsfaktoren henger nøye sammen med mulighetene til å øke kvaliteten i straffegjennomføringen. Dette gjelder frihetsstraff i lukkede fengsler, men forbedringspotensialet er større i de store åpne fengslene, i samfunnsstraffen og i soning med elektronisk kontroll, sier Geir Bjørkli, NFFs leder.

Bemanningen

Bjørkli mener at den bebudede bemanningsanalysen som justisdepartementet nå jobber med, vil komme til å vise gapet mellom oppgaver og bemanning.

– Fra arbeidsmiljøundersøkelser vet vi at det beste HMS-tiltaket i kriminalomsorgen vil være å øke bemanningsfaktoren, sier han.

NFF mener videre at bruken av ufaglærte i fengselsbetjentstillinger må reduseres til et minimum blant annet for å øke profesjonaliteten i tjenesteutførelsen og for å høyne kvaliteten på kontaktbetjentarbeidet. Dette forutsetter tilstrekkelig tilgang på fagutdannede fengselsbetjenter.

Kapasitetsutnyttelsen må reduseres

For å heve kvaliteten på oppfølgingen av innsatte, og for å bedre ansattes arbeidsmiljø, mener NFF at kapasitetsutnyttelsen på den enkelte enhet må reduseres til 90 prosent i løpet av perioden.

Dessuten mener forbundet at regjeringen må bli tydeligere når det gjelder satsningen på å hindre tilbakefall til kriminalitet etter løslatelsen.

– Det er dette som er kriminalomsorgens viktigste bidrag til redusert kriminalitet og et tryggere samfunn. Forskning viser de faktorer som fører til tilbakefall; rusavhengighet, mangel på arbeid/skole, mangel på gode sosiale nettverk og mangel på egnet bolig. Vi foreslår at det i kommende periode formuleres en målsetting om at alle løslatte skal ha tilbud om egnet bolig. Dette er et ambisiøst mål, men vil utvilsom redusere tilbakefallet, sier Bjørkli.

Rusforebygging, direktorat og ny fengsler

Forbundet foreslår også at utbygging av rusmestringsenhetene i fengslene perioden bør tredobles fra dagens nivå og at narkotikakontrollen styrkes, blant annet med utprøving av ny teknologi og styrking av narkotikaenhetene (hundepatruljene).

Etatsstyringen må dessuten bli mer fast og tydelig for at kriminalomsorgen skal mestre omstillingene på en god måte. Derfor må et kriminalomsorgsdirektorat ifølge NFF være etablert og i drift i løpet av det første året. Forbundet står fast på at direktoratet må ligge i Oslo eller i regionen nær Oslo.

NFF foreslår også at regjeringen i løpet av perioden starter planleggingen av nye fengsler som erstatning av Drammen fengsel og Haugesund fengsel.

Annonse
Annonse