JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dyrere klimakvoter i 2020

Statens forurensningstilsyn regner med en tredobling av prisen på klimakvoter fram til 2020.

Men det må trolig ytterligere virkemidler til for å nå Stortingets klimamål, mener SFT-direktør Ellen Hambro.

Prisen på klimakvoter i det europeiske bedriftsmarkedet vil i 2020 mest sannsynlig ligger rundt 40 euro, 340 kroner, per tonn, ifølge en delrapport fra etatsgruppen Klimakur 2020, som ledes av SFT. Det betyr nesten en tredobling i forhold til dagens kvotepris på 14 euro, 120 kroner.

Men denne prisøkningen er trolig likevel ikke nok til å nå målsettingene i Stortingets klimaforlik om å kutte norske utslipp med 15 til 17 millioner tonn.

– Klimakvoter er et sentralt virkemiddel for å redusere klimagassutslipp i Norge og internasjonalt. Men det er trolig nødvendig med ytterligere virkemidler for å nå målene i klimaforliket, sier SFT-direktør Ellen Hambro til NTB.

Hun regner med at en god del tiltak vil koste mer enn 340 kroner tonnet, og dermed ikke utløses av en kvotepris på 40 euro. Det kan derfor være aktuelt å supplere kvotesystemet både med direkte reguleringer, avgifter og støtteordninger.

Klimakur

Etatsgruppen Klimakur 2020 er opprettet for å vurdere hva slags virkemidler og tiltak som må til for å oppfylle målet om å redusere de nasjonale utslippene av klimagasser med 15-17 millioner tonn innen 2020, eller om lag en firedel av forventede totalutslipp i 2020.

Gruppen skulle egentlig ha levert sin sluttrapport i november i år, men ber nå om å få utsatt fristen til februar neste år.

– Vi har satt av store ressurser til dette arbeidet. Oppdraget er likevel så omfattende at vi ser oss nødt til å be om mer tid for å kunne ferdigstille et kvalitetssikret produkt, sier Hambro.

Klimakur 2020 skal danne grunnlaget for en ny stortingsmelding om klimapolitikken, som skal legges fram i løpet av 2010.

– Vi skal legge fram et bredt spekter av mulige virkemidler og tiltak på ulike sektorer. Så blir det opp til politikerne å velge.

Usikker

Analysen av forventet kvotepris er en del av underlagsmaterialet for gruppen. Den operer med et lavt anslag på 20 euro og et høyt på 60 euro. For 2030 og senere anslås en pris på 100 euro, 850 kroner.

– Den framtidige kvoteprisen vil både avhenge hvor ambisiøs en ny internasjonal avtale vil bli, og av hvor mange som blir med i et kvotesystem, sier Hambro.

Et framtidig kvotesystem som også omfatter USA vil for eksempel trolig gi tilgang på flere billige kvoter. Det samme vil gjelde i et system med stor tilgang på klimakvoter fra utviklingsland. Samtidig vil en internasjonal klimaavtale med ambisiøse mål bidra til å drive kvoteprisen oppover. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse