JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap gir opp skoleslaget

Arbeiderpartiet har gitt opp slaget om å ta kunnskapsministeren fra SV. Kristin Halvorsen fortsetter som finansminister.

Mandag begynte forhandlingene mellom Ap, SV og Sp om en ny regjeringsplattform. Partiene forhandler først om politikk, så om posisjoner før personkabalen blir lagt helt til slutt. Men allerede valgnatta sa en rekke Ap-kilder til Dagsavisen at de ville stå knallhardt på for å ta posten som kunnskapsminister fra SV. Anniken Huitfeldt er fra Ap-hold blitt lansert som en het kandidat til ny skolestatsråd.

Solhjell fortsetter?

Nå får Dagsavisen bekreftet fra to Ap-kilder at Arbeiderpartiet mer eller mindre har gitt opp å få makten over skolepolitikken. En sentral SV-kilde sier også at det er uaktuelt for partiet å gi fra seg finansministeren, kunnskapsministeren eller miljøvernministeren.

Dermed ligger det an til at Bård Vegar Solhjell fortsetter som skolestatsråd, eventuelt må SV finne en annen statsråd til å bekle det viktige departementet. Det har vært spekulert i om SV-leder Kristin Halvorsen selv kunne tenke seg å bytte fra Finansdepartementet til Kunnskapsdepartementet for å få en plattform der det er lettere å fronte SVs politikk, men etter det Dagsavisen forstår er Kristin Halvorsen innstilt på å fortsette som finansminister. Hun har også fått klart råd fra en rekke partikolleger om å bli sittende i Finansdepartementet.

Helga går ut

Fiskeriminister Helga Pedersen går ut av regjeringen for å bli parlamentarisk leder i Aps stortingsgruppe. Og med henne forsvinner etter alle solemerker Fiskeridepartementet. Havn, oljevern og annen infrastruktur legges til Samferdselsdepartementet, mens resten av fiskeriministerens portefølje legges til Næringsdepartementet.

Også Landbruksdepartementet kunne lidd samme skjebne, men det skjer ikke med Sp i regjering.

Forskningsminister Tora Aasland (SV) forsvinner ut, og forskningspolitikken overføres til Næringsdepartementet. Tidligere næringsminister Grete Knudsen tok til orde for dette for flere år siden, og tanken er at Næringsdepartementet skal bli mer framtidsrettet enn i dag. Næringsministeren, som kan bli Trond Giske, skal få snakke mer om hva vi skal leve av framover enn å fronte redningstjeneste for fallende hjørnesteinsbedrifter og industri i solnedgangen.

Også Fornyingsdepartementet forsvinner.

Kan utvide

De siste fire årene har SV hatt fem statsråder mens Sp har hatt fire. SVs tilbakegang i valget førte til at Sp og SV nå er jevnstore. Sp-leder Liv Signe Navarsete krever at valgresultatet må få konsekvenser og at SV og Sp nå må ha like mange statsråder. Det mest nærliggende er at SV mister et departement, men fra SV-hold kommer det forslag om at SV kan beholde sine fem statsråder mot at regjeringen utvides slik at Sp og Ap får en ny statsråd hver. Det kan for eksempel løses ved at arbeidsområdene som i dag ligger under «superminister» Erik Solheim deles mellom en miljøvernminister og en bistandsminister og at Arbeids- og inkluderingsdepartementet deles mellom to statsråder.

Flere i Ap tar til orde for en egen integreringsminister, for å få lagt hele regjeringens tyngde inn i feltet. Men mye taler imot dette, fordi virkemidlene for integrering i dag ligger hos arbeidsministeren og kunnskapsministeren. Det er dermed en risiko for at en slik statsråd blir uten portefølje. (ANB)

Annonse
Annonse