JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen persondebatt i KrF

– Vi gjorde et elendig valg, og det er alvorlig for partiet, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten.

Konklusjonen tirsdag, på det første sentralstyremøtet etter valget, er at Kristelig Folkeparti må favne bredere for å bli «partiet for alle verdibevisste velgere».

Derfor skal det gjennomføres en omfattende høringsrunde hvor hele partiorganisasjonen skal evaluere strategien opp mot stortingsvalget i høst. Evalueringen skal danne grunnlaget for strategiarbeidet fram mot kommune- og fylkestingsvalget i 2011 og stortingsvalget i 2013.

KrF fikk 5,5 prosent oppslutning ved årets stortingsvalg.

Ingen hoderulling

Dagfinn Høybråten utelukker overfor NTB at prosessen kan resultere i at en eller flere i partiledelsen må vurdere sine stillinger.

– Det har vært en entydig tilbakemelding fra sentralstyret at vi nå ønsker oppmerksomheten rettet mot strategi og politikk – ikke personer, sier han.

Partilederen konkluderer med at KrF gjorde et «elendig valg» og at det er tidlig å fastslå hvorfor allerede nå. Likevel mener han at KrF blant annet ble offer for det samme fenomenet som sendte Venstre under sperregrensen: mange velgere gikk til «statsministerpartiene» Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet.

Uro innad

Men selv om sentralstyret ikke tar til orde for noen persondebatt, har det dårligste valgresultatet siden 1945 ført til uro mellom det som oppfattes som moderate og mer konservative fløyer i partiet.

Nestleder Inger Lise Hansen utløste den offentlige delen av debatten om veien videre etter valget da hun i forrige uke sa at KrF er blitt et for smalt parti. Etter hennes mening er veien til fremgang å gjenskape den «rause og folkelige profilen fra 1990-tallet».

Knut Arild Hareide, som er sett på som en aktuell etterfølger til Dagfinn Høybråten som partileder, har også pådratt seg manges vrede med sin kritikk av debatten på landsmøtet om den nye ekteskapsloven.

Slår tilbake

I tirsdagens Vårt Land slår representanter fra Rogaland, som blir representert av Høybråten på Stortinget, tilbake mot Hansen og Hareide.

– De har ikke lenger vår tillit, slår gruppeleder i Time kommune, Margit Hunemo, fast overfor avisen.

Om Knut Arild Hareide heter det: «Han er ikke lenger vår kronprins», mens Inger Lise Hansen beskyldes for å ha opptrådt illojalt.

Ordføreren i Vikna kommune i Nord-Trøndelag, Karin Søraunet, mener ifølge Vårt Land at Dagfinn Høybråten bør vurdere å trekke seg.

– Enhver leder må vurdere sin innsats ved noen korsveier, sier hun.

– Naturlig debatt

Høybråten tar uroen med tilsynelatende ro, og framholder at det er naturlig at valgresultatet utløser debatt. Han poengterer dessuten at partiets landsmøte sto bak strategien før valget og at uttalelser fra Inger Lise Hansen derfor må betraktes som selvkritikk.

– Vi tok et klart standpunkt til Frp og måtte betale dyrt for det. Vi hadde heller ikke noe annet valg enn å lansere sentrum-høyre med Erna Solberg som statsministerkandidat. Det har ikke kommet noen kritiske bemerkninger til dette fra sentralstyret, poengterer Høybråten.

Nå er han mest opptatt av å starte det lange løpet mot 2011.

– Vi skal være et folkeparti og favne bredere enn vi gjør i dag. Det betyr blant annet at vi må senke terskelen inn i partiet, sier han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse