JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

2.500 nye sykehjemsplasser

Statsminister Jens Stoltenberg lover 2.500 nye sykehjemsplasser neste år.

- Det vil bli bevilget 1,3 milliarder kroner ekstra i statsbudsjettet for neste år til omsorgs- og tilsynsboliger for eldre, sa statsministeren da han talte til Arbeiderpartiets landsstyre torsdag.

Regjeringen har lovet 12.000 nye plasser i 2015. De 1,3 milliardene som statsministeren lekket fra statsbudsjettet, vil føre til 2.500 nye plasser i 2010 i tillegg til dem som er kommet tidligere.

– Dermed er vi allerede neste år kommet halvveis til målet om 12.000 plasser i 2015, sa Stoltenberg.

I talen, som for en stor del artet seg som en takketale til landsstyret for valgresultatet, trakk statsministeren fram tre områder som særlig viktige for regjeringen: Klima, arbeid for alle og eldre.

Skjebnetime for klima

Statsministeren sa seg enig med dem som hevder at det må bli enighet om forpliktende avtaler i København i desember.

– En politisk erklæring som ikke er bindende er for svakt, konstaterte han.

Stoltenberg tror den vanskeligste oppgaven blir å få de rike landene til å betale sin del av det utslippsreduksjonene vil koste fattige land.

Tre ting gjør at han har fått større tro på mulighetene til en forpliktende traktat: USA har fått en president som er en pådriver for klimautslipp, Kina har sagt seg villig til å påta seg begrensninger i utslippene og Japan har sagt seg villig til å redusere sine utslipp med 25 prosent innen 2020.

– Det som uroer meg at utviklingsland og land med raskt voksende økonomier som Brasil og Sør-Afrika ikke vil tallfeste utslippsreduksjoner slik at de totale utslippene går ned. 90 prosent av utslippsveksten kommer i disse landene, sa Stoltenberg.

Han slo fast at de rike må være villige til å ta sin del av regningen for å få ned utslippene i disse landene.

– Hvis de rike landene ikke er villig til det, blir det ingen avtale, konstaterte Stoltenberg.

Ingen selvfølge

Stoltenberg er fornøyd med at økningen i arbeidsledigheten ser ut til å ha stanset, men advarte landsstyret mot å tro at kampen er vunnet.

– Lav ledighet er ingen selvfølge og kommer ikke av seg selv, sa han.

Han viste til at det fortsatt er rundt 70.000 helt ledige og at det stadig blir flere langtidsledige.

Stoltenberg uttrykte ellers bekymring over den todelingen som ser ut til å utvikle seg i økonomien der det går bra i offentlig sektor og i skjermet privat sektor, mens den konkurranseutsatte delen av industrien sliter.

Han lovet tiltak for å sikre at også den konkurranseutsatte delen av næringslivet skal få drahjelp. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse