JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Laval krever erstatning

Konkursfirmaet Laval krever 600.000 kroner i erstatning fra svenske Byggnads og Elektrikerna.

eline.lonna@lomedia.no

Det latviske firmaet Laval un Partneri som gikk konkurs etter fagbevegelsens blokade på skoletomta i Vaxholm utenfor Stockholm i 2004, har gått til Arbeidsdomstolen for å kreve erstatning. Firmaet ble satt under blokade fordi det nektet å betale de latviske arbeiderne svensk tariff, under henvisning til at de som latvisk firma forholdt seg til latvisk tariff, lønns- og arbeidsforhold. Arbeidsdomstolen dømte blokaden lovlig, men var i tvil om den kunne stride med EU-retten. Dermed gikk saken til EF-domstolen, som fant blokaden ulovlig.

Erstatning Selv om firmaet gikk konkurs, krever dets jurister nå at den svenske Arbeidsdomstolen tar stilling til et erstatningskrav.

Domstolen har ennå ikke tatt stilling til om det blir rettslige forhandlinger om kravet, eller om den kun vil ta stilling til saken på grunnlag av dokumenter og brev. Dom er uansett ikke ventet før til høsten.

Tilbakevirkende kraft?

Fagbevegelsens jurister mener det vil være oppsiktsvekkende om Byggnads og Elektrikerna dømmes til å betale erstatning på henholdsvis 400 000 og 200 000 kroner.

– Dette er en unik situasjon. Byggnads har gjort det slik man har gjort det i alle år, også i tråd med det Arbeidsdomstolen opprinnelig dømte. Derfor vil det være oppsiktsvekkende om fagbevegelsen skulle bli idømt erstatning, sier jurist Dan Holke til LO-tidningen. Han påpeker at Arbeidsdomstolen kan påpeke at blokaden var i strid med EU-retten.

– Men domstolen kan ikke idømme erstatning, ettersom fagbevegelsen fulgte de lover som gjaldt på blokadetidspunktet, sier Holke.

Her finner du flere artikler om Vaxholm/Laval-saken.

Annonse
Annonse