JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil avvikle kullgruvedriften

SV er svært kritiske til å fortsette utvinningen av kull på Svalbard.

Gruva Svea Nord er vil trolig gå tom for kull i 2014, og neste år skal Stortinget bestemme om det skal gis tillatelse til å åpne en ny kullgruve i Lunckefjell.

Eksporten av kull fra Svea Nord bidrar ifølge miljøorganisasjonen Greenpeace til CO2-utslipp på linje med det årlige utslippet fra den samlede bilparken i Norge.

Greenpeace avsluttet lørdag en aksjon som tok sikte på å sette søkelyset på kulldriften på Svalbard.

SV vil avvikle

Stortingsrepresentant Hallgeir Langeland er helt tydelig på at SV ønsker å avvikle gruvedriften.

– Gruvedriften er ikke lenger like viktig for norsk suverenitetshevdelse på Svalbard. Tilstedeværelsen er godt ivaretatt både gjennom forskningsstasjonen i Ny-Ålesund og all aktiviteten i Longyearbyen, sier Langeland til Bergens Tidende.

Langeland mener kullutvinningen også er uheldig klimapolitisk sett, men påpeker samtidig at «Norge også selger olje og gass til resten av verden».

– Norge skal eksportere energi i fremtiden, men det skal være ren energi, sier SV-nestleder Audun Lysbakken.

Sp: - Vanskelig

Senterpartiets Erling Sande, som er ny leder av Stortingets energi- og miljøkomité, er enig i at saken er vrien.

– Vi må innse at utvinning av det ikke-fornybare kullet i et så spesielt område som Svalbard ikke kan fortsette i det uendelige. Den vanskelige avveiningen er om vi er der nå eller ikke. For Senterpartiet vil det være avgjørende å skape grunnlag for en tilstedeværelse på Svalbard bygd på varige arbeidsplasser, sa Sande til NTB fredag.

Påtroppende parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen var ikke tilgjengelig for kommentar lørdag. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse