JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritiseres for kullvingling

Både Norsk Arbeidsmandsforbund og Frp kritiserer SV for politisk vingling om Svalbards framtid.

Bakgrunnen er uttalelser fra stortingsrepresentant Hallgeir Langeland. Langeland sa i helgen at SV ønsker å avvikle kulldriften på Svalbard.

Både Arbeidsmandsforbundet og Fremskrittspartiets energi- og klimapolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, viser til at SV så sent som i juni i år ikke hadde noen innvendinger mot videre kulldrift da Svalbard-meldingen ble behandlet av Stortingets utenrikskomité.

– SV må snart stå bak den politikken de fører på Stortinget. Dette er ikke seriøst, men forklarer nok hvorfor mange velgere forlot SV til tross for angivelig miljøprofil, sier Ketil Solvik-Olsen.

Overrasket

Arbeidsmandsforbundet, som organiserer gruvearbeiderne på Svalbard, sier seg overrasket over SV-utspillet.

– De stilte seg bak ønsket om videre kulldrift i juni. Bare noen få måneder senere har de et annet standpunkt. Dette er vinglete, sier forbundssekretær Torbjørn Jungård til NTB.

Han innrømmer at det er krevende å framføre klimaargumenter for videre kulldrift på Svalbard. Men ifølge Jungård er global miljøtenkning nettopp et av de sterkeste argumentene for fortsatt kulldrift.

– Kullindustrien er global. Legger vi ned på Svalbard, vil andre fortsette. Store Norske har opplysninger som viser at kullet fra Svalbard er mellom 40 til 80 prosent bedre når det gjelder CO2-utslipp enn annet kull, avhengig av hva slags kull vi erstatter det med. De som vil avvikle kulldriften trekker nisselua godt nedover hodet og sier skit i verden, leve Norge, sier Jungård.

Søker neste år

Gruveselskapet Store Norske har drevet hardt på reservene i Svea Nord-gruva som skal avvikles i 2014. I løpet av neste år vil selskapet sende en søknad om å gå inn i nye områder i Lunckefjell.

Jungård merker seg at også Senterpartiet åpner for å ta en ny vurdering av kulldriftens framtid når Lunckefjell skal vurderes.

– Men jeg føler meg trygg på at Stortinget vil gå for videre kulldrift, og at heller ikke SV har tatt endelig standpunkt. Hallgeir Langeland sier nei til et forslag han ikke har sett, sier Jungård. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse